Kredi çekme tuzağına düşmeyin! E-Devlet'ten kontrol edin, paranız iade edilebilir

Sahte kimlik bilgilerinin ele geçirilmesiyle vatandaşların haberi olmadan adına kredi çekme vb. gibi dolandırıcılık olayları son dönemde çok sık yaşanmaya başladı. Bir kişi müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildiğini öğrendi. Çekilen kredinin bir kısmı ise başka bir hesaba transfer edildi. Peki böyle bir durumda banka suçlu mu? Mağdur kişi parayı geri alabilir mi? İşte detaylar...

Kredi çekme tuzağına düşmeyin! E-Devlet'ten kontrol edin, paranız iade edilebilir - Sayfa 1

Son dönemde kimlik bilgilerinin ele geçirilmesiyle dolandırıcılık vakaları artmaya başladı. Son olarak Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan Uğur Kayalı'nın adına müşterisi olmadığı bir bankada hesap açılarak, rızası dışında 350 bin TL ihtiyaç kredisi kullanıldı. Kendisi gibi çalınan kimlik bilgileriyle adına kredi açılan 150'den fazla mağdur olduğunu söyleyen Kayalı, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 

115
Kredi çekme tuzağına düşmeyin! E-Devlet'ten kontrol edin, paranız iade edilebilir - Sayfa 2

Kayalı, kredi çekilen hesaba bloke koydurmasına rağmen 350 bin TL'nin 190 bin TL'sinin Elektronik Fon Transferi (EFT) ile başka hesaba geçtiğini öğrendi.
Kişilerin haberi olmadan kredi çekilip bu tutar başka hesaplara, oradan da kripto hesaplara aktarılabiliyor. Bu tür durumlarda bankanın bir suçu var mı? Dolandırıcılığa karışmış olanlar için cezai yaptırım ne? Konuyla ilgili merak edilenleri 3 avukat milliyet.com.tr’ye değerlendirdi.
 

215
Kredi çekme tuzağına düşmeyin! E-Devlet'ten kontrol edin, paranız iade edilebilir - Sayfa 3

ARABULUCU AVUKAT METİN: NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK SUÇUNDAN YARGILANIR 
Arabulucu Avukat Umut Metin konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Kendisine ait olmayan bir başka kimlik bilgisini kullanmak suretiyle, kendisini kimlikteki kişiymiş gibi tanıtarak bankadan kredi temin eden şahıs aleyhinde elbette cezai yaptırımlar öngörülmüştür. Bu durumda Türk Ceza Kanunu’nun 157-158. maddelerinde belirtilen dolandırıcılık suçunun gündeme geldiği kabul edilir.

315
Kredi çekme tuzağına düşmeyin! E-Devlet'ten kontrol edin, paranız iade edilebilir - Sayfa 4

‘YETERİNCE CAYDIRICI DEĞİL’ 
Hile olarak sahte kimlik bilgilerini beyanla bankayla muhatap olan kişinin, aslında bir başkasının adına kullandığı kredi ile haksız ve kanun dışı bir kazanç sağladığı açıktır. Bu suçun aslında aynı anda iki mağduru vardır. Biri kimliği kullanılan masum vatandaş, diğer ise bir kısım sahte belgelerle aldatılan bankanın kendisidir. Ne üzücü ki, dolandırıcılığın cezası 1 yıldan başlamaktadır. Yine maalesef ki, hapis cezası da genel olarak yoktur. Kredi temini suretiyle bu suçu işleyen kişi nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemiş kabul olunabileceğinden 4 yıldan başlayan bir ceza ile karşılaşabilmektedir. Lakin soruşturma ve mahkeme süreçlerinin uzun süresi de dikkate alındığında hem cezanın hem de ceza yargılaması temposu ve yargılama sürecindeki halin, suç işleyenlere karşı yeterince caydırıcı olmadığı görülmektedir.

415