Koronavirüsten (coronavirüs) korunma yolları

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilen koronavirüs 75 günde, 2 bin 704 kişinin ölümüne neden oldu. Dünyada hasta sayısı 80 bin 234’e ulaştı. Virüs, Çin dışında da 34 can aldı. İran'da 15, Güney Kore'de 8, İtalya'da 7, Japonya'da 4, Tayvan, Filipinler ve Fransa'da birer hasta hayatını kaybetti.Bugün Avusturya ve Hırvatistan'da da virüse rastlandığı açıklandı. Salgının ulaştığı ülke sayısı 39'a çıktı.

Koronavirüsten (coronavirüs) korunma yolları - Sayfa 1

İnsandan insana bulaşabilen koronavirüs, akciğer enfeksiyonları ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yetersizliği sendromuna yol açabiliyor. Bu nedenle koronavirüsten korunmak için gerekli önlemleri almak yaşamsal önem taşıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, uyarılarda bulundu.

 

116
Koronavirüsten (coronavirüs) korunma yolları - Sayfa 2

HIZLA BULAŞIYOR

Koronavirüs, influenza virüsünün neden olduğu gribal enfeksiyonlara benzer şekilde hapşırık ve öksürük sonucu, havadan damlacık yoluyla solunum sistemine ulaşabilir. Ayrıca enfekte yüzeylerden temasla, ağız ve gözler de bulaş yolu olabilir.

216
Koronavirüsten (coronavirüs) korunma yolları - Sayfa 3

Virüsün geçişini takiben 5-11 gün içinde öksürük ve ateş gibi genel grip şikayetleri ortaya çıkar. Hastalığın tanısı, solunum yolu salgılarından alınan örneklerle konulmaktadır. Üst solunum yollarındaki bu tabloya, alt solunum yolları tutulumu da eklendiğinde hastanın durumu ağırlaşabilir.

 

316
Koronavirüsten (coronavirüs) korunma yolları - Sayfa 4

MASKE VE HİJYEN KURALLARI ÖNEMLİ 

Virüsün boyutu 3 mikron, bu nedenle normal ağız ve burun maskeleri hastalıktan korunmada yarar sağlamasa da hasta olan kişilerin bu tip maskeleri kullanması, çevrelerine virüsün bulaşmasını önemli oranda azaltmaktadır. 

416