Koronavirüs belirtisi olmadan test sırasına girmeyin

Koronavirüsün belirtileri için kritik süreç 10 günün sonunda yaşanıyor. Kas, eklem ağrıları ve inatçı öksürükle başlayan koronavirüsün tanı ve tedavisi 3 haftayı buluyor. Hasta için kritik süreç ise bu genellikle 10 günden sonra oluyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, yaşanan süreci böyle özetliyor ve bir de uyarıda bulunuyor: Belirti olmadan test sırasına girmeyin

Koronavirüs belirtisi olmadan test sırasına girmeyin - Sayfa 1

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, genel kas, eklem ağrıları ve inatçı olmayan öksürük ile başlayan koronavirüs bulaşında kritik sürecin genellikle 10 günün sonunda yaşandığını belirtti.
 

Koronavirüs belirtisi olmadan test sırasına girmeyin - Sayfa 2

Üst solunum yolları mukozalarına yerleşerek inatçı olmayan öksürük, genel kas ve eklem ağrıları ile başlayan hastalığın ilerleyen dönemde tedavisini almayan hastada akciğerlere inen enfeksiyon tablosunu oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, koronavirüs hastalık takvimini paylaştı.

Koronavirüs belirtisi olmadan test sırasına girmeyin - Sayfa 3

Tanı ve tedavi üç haftayı buluyor
Akciğerlere inen bir enfeksiyon tablosu olduğunda inatçı kuru öksürük, düşmeyen ateş gibi birtakım belirtilerin bu hastalığa eşlik edebildiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, "Bu hastalık eğer kritik sürece doğru gidiyor ise bu genellikle 10 günden sonra oluyor. Akciğer tutulumu veya hastalığın farklı yüzlerinin ortaya çıktığı bu dönemde, son zamanlarda konuşulan stokin fırtınası gibi birtakım sonuçların ortaya çıktığı, organ yetersizliklerinin geliştiği, sepsis hastalığının ortaya çıktığı daha zor bir süreç görülüyor."

Koronavirüs belirtisi olmadan test sırasına girmeyin - Sayfa 4

"Genellikle böyle bir durumda hastanın tanı, tedavisi ve sonuçlanması 3 haftayı buluyor. Ancak kritik sürece ilerlemiyorsa genellikle ilk 10 gün içerisinde belirtileri yavaş yavaş azalarak geçiyor" diye konuştu.