Konut satışında sert fren alımlar durdu! İstanbul’un iki ilçesine dikkat çekildi

Konut piyasasında yaşanan durgunluk yabancıya da sıçradı. Özellikle son dönemde yabancıların yaptığı alımlarda da büyük düşüşler gözleniyor. Peki konutta yabancı payının azalmasının nedeni ne? Şu anda yabancılar İstanbul’da en çok hangi ilçelerde alım yapıyor? İşte detaylar...

Konut satışında sert fren alımlar durdu! İstanbul’un iki ilçesine dikkat çekildi - Sayfa 1

Yabancıya konut satışında büyük düşüş gözleniyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Yabancı İşler Daire Başkanlığı verilerine göre 2023 yılı ilk 3 aylık dönem sonunda 1 milyon 628 bin 744 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 71 azalarak 471 bin 116 metrekare oldu. Yine 2023 yılı ilk çeyrekte 12 bin 756 adet olan alım sayısı, bu yıl ilk çeyrekte yüzde 45 azalarak 7 bin 37’ye geriledi.
 

118
Konut satışında sert fren alımlar durdu! İstanbul’un iki ilçesine dikkat çekildi - Sayfa 2

KONUT SATIŞINDA YÜZDE 48’LİK DÜŞÜŞ 
Konut satışlarına bakılığında TÜİK tarafından açıklanan veriye göre 2024 ilk 3 ayı itibarıyla Türkiye genelinde yabancıya toplam 5 bin 685 adet konut satıldı. 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 48 düşüş görüldü.

218
Konut satışında sert fren alımlar durdu! İstanbul’un iki ilçesine dikkat çekildi - Sayfa 3

ALIMLAR NEDEN DURDU? 
Milliyet'in haberine göre; peki yabancıların konut alımı neden durdu? En çok hangi ülkelerden gayrimenkul yatırımı yapılıyor? Konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı İstanbul’un iki ilçesine dikkat çekti. İşte detaylar...

318
Konut satışında sert fren alımlar durdu! İstanbul’un iki ilçesine dikkat çekildi - Sayfa 4

“Yabancılara konut satışında önemli bir düşüş görüyoruz. Özellikle TÜİK istatistiklerinde ilk çeyrek rakamlarına baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 azalmış durumda. Genel olarak tüm konut satışlarında ise yabancılara satışın payı uluslararası istatistiklere göre oldukça da düşük seviyede.
 

418