Kısa çalışma ödeneği alanlara kredi verilmiyor iddiası

Pandemi sürecinde ekonomik dinamikleri canlandırmak için, kamu bankalarının öncülüğünde başlatılan kredi kampanyası ile ile ilgili şaşırtan bir iddia gündeme geldi. Birçok kalemde düşük faizli kredi imkanı sunan bankaların kısa çalışma ödeneğinden faydalananlara bu krediyi vermediği öne sürüldü.

Kısa çalışma ödeneği alanlara kredi verilmiyor iddiası - Sayfa 1

Sözcü'de yer alan iddiaya göre; Tüketiciyi Koruma Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, kısa çalışma ödeneğinden aylık 30 gün üzerinden faydalanan işçilerin Sosyal Güvenlik Pirimi Hizmet bildiriminde Pirime Esas Kazanç bildirimlerinin sıfır olduğunu ve bu yüzden bankaların kişilerin kazancını sıfır olarak gördüğü için kredi vermediğini söyledi. Koçal, “Bu eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi.
 

114
Kısa çalışma ödeneği alanlara kredi verilmiyor iddiası - Sayfa 2

Tüketiciyi Koruma Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, kısa çalışma ödeneğinden aylık 30 gün üzerinden faydalanan işçilerin Sosyal Güvenlik Pirimi Hizmet bildiriminde Pirime Esas Kazanç bildirimlerinin sıfır olduğunu ve bu yüzden bankaların kişilerin kazancını sıfır olarak gördüğü için kredi vermediğini söyledi. 

214
Kısa çalışma ödeneği alanlara kredi verilmiyor iddiası - Sayfa 3

Koçal, söz konusu ayrımcılığın eşitlik ilkesine ve kredi tahsis amaçlarına aykırı olduğunu söyledi.

 
 

314
Kısa çalışma ödeneği alanlara kredi verilmiyor iddiası - Sayfa 4

Koçal vatandaşın geçmişine değil mevcut gelir durumuna bakılması gerektiğini belirterek, “Kamu bankalarının bazı meslek grupları ve kısa çalışma ödeneği alan çalışanlara son pakette açıklanan düşük faizli ev kredisi verilmemesi, Anayasanın eşitlik ilkesine ve kredinin tahsis amaçlarına aykırıdır.

414