Kiracılara kötü, ev sahiplerine iyi haber! Yeni dönem resmen başlıyor

Son iki yılda vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü...Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiriyor. Yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor. Detaylar netleşti. İşte en çok merak edilen soruların yanıtları...

Kiracılara kötü, ev sahiplerine iyi haber! Yeni dönem resmen başlıyor - Sayfa 1

Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. 

113
Kiracılara kötü, ev sahiplerine iyi haber! Yeni dönem resmen başlıyor - Sayfa 2

Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
 

213
Kiracılara kötü, ev sahiplerine iyi haber! Yeni dönem resmen başlıyor - Sayfa 3

1. Yüzde 25 zam sınırının sona erdiği tarihte ev sahipleri zam yapacak mı? 
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; zam sınırı 2 Temmuz’da sona erecek ancak bu tarihte tüm ev sahipleri zam yapmayacak. Çünkü kiraya zam ‘yılda bir kez’ ve ‘sözleşme yenileme döneminde’ yapılır. Söz gelimi, sözleşme yenileme dönemi ocak ayı ise zam için Ocak 2025 tarihi beklenecek.

313
Kiracılara kötü, ev sahiplerine iyi haber! Yeni dönem resmen başlıyor - Sayfa 4

2. Sınırın kalkması ‘ev sahibi istediği zammı yapar’ anlamına gelir mi? 
Zam sınırının kalkması, oranı ev sahibinin belirleyeceği anlamına gelmez. Kiralar yeni dönemde, tıpkı geçmişte olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalamasına göre belirlenecek. Örneğin TÜİK’in son açıkladığı oran yüzde 59.64, yani yasal oranın iki katından fazla... Temmuz ayında da açıklanacak güncel rakam takip edilecek ve ‘en çok’ bu oranda artışa gidilecek.

413