Kamuda tasarruf tedbirleri vatandaşa nasıl yansıyacak?

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda açıklandı. Kamuda tasarruf vatandaşa nasıl yansır? Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram açıklamalarda bulundu.

Kamuda tasarruf tedbirleri vatandaşa nasıl yansıyacak? - Sayfa 1

İSTİSNA YOK BÜTÜN KAMU KURUMLARI 
Peki kamuda tasarruf vatandaşa nasıl yansır? Konuyla ilgili Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalar yaptı. Ekonomist Bayram’ın açıklamaları şu şekilde: “Bu dönem bütçe kısıtlamaları söz konusu. İzleme, denetleme, raporlamanın daha sık yapılacağını görüyoruz. Bütün kamudan kasıt sadece devlet kurumları değil, devletin iştirak olduğu özel teşebbüslerinde tasarrufa gidilecek. İstisna yok, bütün kamu. Burada daha geniş bir paket açıklandığını görüyoruz. Katı önlemler var. 3 yıl boyunca yeni araç alımı yok. Yabancı menşeli araçlar alınmayacak olanlar da ekonomik ömrünü tamamladıysa satılacak. Yeni alımlar takip edilecek.

Kamuda tasarruf tedbirleri vatandaşa nasıl yansıyacak? - Sayfa 2

PERSONEL SERVİSLERİNE SON 
Bu da çok önemli. Şu anda memurların evlerine gidip gelmesi için bir servis vardı. Bunlar şu anda son buldu. Artık memurlarımız kendi imkanları ile gidecektir.

Kamuda tasarruf tedbirleri vatandaşa nasıl yansıyacak? - Sayfa 3

VATANDAŞA NASIL YANSIR? 
Yatırımlar çok önemliydi. Yüzde 75’i tamamlanan yatırımlara deva edilecek. Eğer tamamlanmadıysa sonlanmayacak, durdurulacak, daha sonra devam ettirilecek. Kemal Derviş dönemi dahil daha önce bu kadar kapsamlı bir paket açıklanmadığını görüyoruz. Kapsayıcı ama toplumun refah payını azaltıcı önlemler değil bunlar. Kamuda verimlilik sağlanması asıl amaç.

Kamuda tasarruf tedbirleri vatandaşa nasıl yansıyacak? - Sayfa 4

‘DOĞAL AFETLERDE KESİNTİ YOK’ 
Bakan Şimşek’in bazı açıklamaları var. Kalıcı fiyat istikrarından kasıt şu: Enflasyon artık dizginlenmeli biz de bu dizginlenme için gerekli adımları alıyoruz diyor.

Doğal afetlerde kaynaklarda kesinti yok. Buradaki altyapı azaltılmadı.

Ülkenin CDS primi 700’ler civarındaydı. Şu anda risk primimiz 274’lere kadar düştü. Ülke aslında bir kaynak sorununu çözmüş oluyor.

‘3 YIL BOYUNCA YENİ ARAÇ YOK’

Şu an için personelin rehabilitasyonu için yurt içi, yurt dışında gezme programı yapılıyorsa bu iptal edilecek. Kamudaki tüm araçların filo sistemine dahil edilmesi planlanıyor. Verimsiz bir taşıt varsa satıma gidilecek. 3 yıl boyunca yeni araç yok.