İşte Türkiye'nin bedelli askerlik tarihi

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 2018 yılı için bedelli askerlik müjdesini verdi. Türkiye tarihinde Osmanlı Dönemi'nden beri bedelli askerlik aralıklarla çıkmıştı. İşte Türkiye'nin bedelli tarihi... <br /> <br />

İşte Türkiye'nin bedelli askerlik tarihi - Sayfa 1

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 2018 yılı için bedelli askerlik müjdesini verdi. Türkiye tarihinde Osmanlı Dönemi'nden beri bedelli askerlik aralıklarla çıkmıştı. İşte Türkiye'nin bedelli tarihi...



112
İşte Türkiye'nin bedelli askerlik tarihi - Sayfa 2

Bedelli askerlik, Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik'e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir.



212
İşte Türkiye'nin bedelli askerlik tarihi - Sayfa 3

Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır. 18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 21 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda "dahte" dövizle askerlik hizmetine tabi erler ismi de verilir.



312
İşte Türkiye'nin bedelli askerlik tarihi - Sayfa 4

Diğer şekli ise geçici olarak Türkiye'de ikamet etmekte olanlara sağlanan olanaktır. Bu durumdaki askerlik süresi ise 21 gün olarak tespit edilmiştir.



412