İstanbul’daki kafe ve restoranlarda KDV denetimi: Vatandaşlara "fişlerinizi kontrol edin" çağrısı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ekipleri, bugün kentin en işlek noktalarındaki işletmelerde Katma Değer Vergisi (KDV) denetimi yaptı. Ekipler, hatalı KDV oranı uyguladığı tespit edilen işletmelere ceza uyguladı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç, vatandaşlara alışveriş sonrası fişlerindeki KDV oranını kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

İstanbul’daki kafe ve restoranlarda KDV denetimi: Vatandaşlara "fişlerinizi kontrol edin" çağrısı - Sayfa 1

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ekipleri, hatalı Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının uygulandığı görülen işletmelerde denetimleri yoğunlaştırdı.

Yüksek oranlı ürün teslim ettiği halde düşük oranlı KDV kesen işletmelere yönelik Beşiktaş, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Kadıköy’de gerçekleştirilen saha denetimlerine 200 gelir uzmanı katıldı. Denetimlerde yaklaşık 1600 mükellef denetlendi.

113
İstanbul’daki kafe ve restoranlarda KDV denetimi: Vatandaşlara "fişlerinizi kontrol edin" çağrısı - Sayfa 2

Yapılan incelemelerde usulsüzlük tespit edilen işletmeler hakkında tutanak tutularak cezai işlem uygulandı.

213
İstanbul’daki kafe ve restoranlarda KDV denetimi: Vatandaşlara "fişlerinizi kontrol edin" çağrısı - Sayfa 3

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç, vergi denetimi öncesi İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığında gazetecilere, bugün 45 araç ve 200 gelir uzmanının katılımıyla Beşiktaş, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Kadıköy'de restoran, pastane, fırın, kafe ve eczane işletmek suretiyle faaliyet gösteren mükelleflere yönelik vergi denetimlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Yapılan denetimlere ilişkin detayları paylaşan Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda KDV oranlarına ilişkin denetim, ödeme kaydedici cihaz ve pos cihazı denetimi, kira ödemeleri, iş yeri kiralıksa ödemelerin bankadan mı elden mi yapıldığına ilişkin tespit, bankadan yapılıyorsa banka dekontlarının tespiti, pos cihazları işletmeye ait mi değil mi işletmeye ait olmayan pos cihazları kullanıyorsa bunların tespiti, kayıt dışı istihdam bulunması durumunda bunun tespiti ve IBAN numarasına hesaben ödeme alan işletmeler varsa bu IBAN numaralarının tespiti işletmeye ait olup olmadıkları konularının tespitiyle alakalı vergi denetimi gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 1600 mükellef denetleniyor.”

313
İstanbul’daki kafe ve restoranlarda KDV denetimi: Vatandaşlara "fişlerinizi kontrol edin" çağrısı - Sayfa 4

“EN ÖNEMLİ AMAÇ KAYIT DIŞILIĞI ENGELLEMEK”

Rıza Bilgiç, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı olarak vergi denetimlerinde en önemli amaçlarının kayıt dışılığı ve kayıt dışı faaliyetleri engellemek olduğunun altını çizerek, “Bu kapsamda özellikle KDV oranlarını yanlış uygulamak suretiyle yüksek oranlı ürün teslim ettiği halde, düşük oranlı KDV kesen ve belge düzenleyen mükelleflerle alakalı denetimlerimiz artarak devam edecek.” diye konuştu.

Denetimlerde hem mükelleflere hem de vatandaşlara vergi konusunda rehberlik etmeye çalıştıklarını da anlatan Bilgiç, uyumlu olmayan mükelleflere cezai müeyyideleri uygulamak suretiyle kayıt dışılığı önlemek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

413