Temiz finansman rüzgarı

Dünyada sürdürülebilirlik temalı yeşil finansman kaynaklarının potansiyeli gün geçtikçe artıyor. Uluslararası yatırım fonları konsantrasyonunu fosil kaynaklardan yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydırıyor. Temiz finansman modelleri enerji maliyetlerini düşürürken uzmanlar da Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin ve proje stokunun oldukça yüksek olduğunun altını çiziyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Temiz finansman rüzgarı

Küresel ısınma, çevre kirliliği, sıcak dalgaları ve kuraklık artık dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri. Uluslararası organizasyonlar da artık buna bir dur demek için çeşitli adımlar atıyor. Bunlardan birisi de çevreyi kirleten, insan yaşamını etkileyen ve sürdürülebilir olmayan fosil kaynaklardan enerji üretimi yapan projelere finansmanın kesilmesi. Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları da geçtiğimiz günlerde Brüksel’de toplanarak Avrupa Yatırım Bankası’nı (EIB) petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıt projelerini fonlamayı durdurması için uyardılar. Son dönemde uluslararası yatırım kuruluşlarının çoğu fosil kaynaklardan çıkarak yatırımlarını yenilenebilir enerji kaynaklarına çevireceğini açıklamıştı.

350 MİLYAR $’A ULAŞACAK

Finans dünyasında da buna bağlı olarak sürdürülebilir temalı borçlanma araçlarının rüzgarı gittikçe kuvvetli esmeye başladı. International Institute of Finance (IIF) raporuna göre 2019 sonunda sürdürülebilirlik temalı borçlanma tutarı yüzde 30 büyüyerek 350 milyar dolara ulaşacak. Standart tahvillere göre getirisi daha yüksek olan yeşil tahviller bu araçların içinde öne çıkıyor. Uzmanlara göre Türkiye’nin de bu alanda hem yeterli potansiyeli hem de uygun kriterlere sahip proje stoku bulunuyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER