Tek katlı taş binadan bugüne Demokrasinin üç Meclis’i... 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

23 Nisan 1920 Cuma günü Ulus’taki tek katlı taş binada Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılırken, 1924 yılında geçilen İkinci TBMM binası ile de bu temeller sağlamlaştırıldı. 1961 tarihinde hizmete açılan bugünkü TBMM binası da 63 yıldır milli iradenin güçlü bir şekilde temsiline ev sahipliği yapıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Tek katlı taş binadan bugüne Demokrasinin üç Meclis’i... 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun

BAŞKENT Ankara’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve demokrasinin gelişimine ev sahipliği yapan üç Meclis binası bulunuyor. TBMM günümüzdeki binasına geçinceye kadar iki ayrı binada faaliyette bulundu.

- BİRİNCİ MECLİS: Birinci TBMM binasının tarihi 1915 yılına dayanıyor. Binanın projesi Mimar Salim Bey tarafından yapıldı. Projeyi yürütme görevi İttihat ve Terakki Fırkası Ankara temsilcisi Memduh Şevket (Esendal) Bey’e, projenin yapım işi ise Kolordunun Askeri Mimarı Hasip Bey’e verildi. Hasip Bey, Kurtuluş Savaşı sırasında şehit düştü. Savaş nedeniyle yarım kalan bina Necati Bey tarafından tamamlandı. Türk mimari stilinde olan iki katlı binanın en belirgin özelliği duvarlarında Ankara taşı (andezit) kullanılmış olması. Birinci TBMM binası, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasından, 15 Ekim 1924 tarihine kadar hizmet verdi. 1961’de müze haline dönüştürülen bina, 23 Nisan 1981 tarihinde ise “Kurtuluş Savaşı Müzesi” olarak ziyarete açıldı.

OSMANLI-SELÇUKLU-CUMHURİYET

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER