Öksürük atakları, nefes darlığı, hırıltı...

Astım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Öksürük atakları, nefes darlığı, hırıltı...

Astım en sık görülen kronik ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan. Dünyada 260 milyondan fazla kişiyi etkiliyor ve her yıl, çoğu önlenebilir, 450 binden fazla ölüme yol açıyor. 1998’den bu yana mayısın ilk salı günü Dünya Astım Günü olarak kabul ediliyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Sertaç Arslan “Astım ve alerji, birçok insanın kafasını karıştıran iki farklı sağlık sorun” diyor. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Gülseren Sağcan ekliyor: “Astımın gelişmesinde hem genetik yatkınlık hem de çevresel faktörler önemli. Ailede alerjik hastalık öyküsünün olması önemli bir risk faktörü. Örneğin anne-babadan birinde astım olması halinde çocukta astım görülme ihtimali yüzde 25, hem anne hem babanın astımlı olması durumundaysa çocukta astım olma ihtimali yüzde 50’dir.”

Astım ve alerjinin farkı nedir?

◊ Alerjik rinit dediğimiz saman nezlesinde burunda kaşıntı, hapşırık, su gibi şeffaf burun akıntısı, geniz akıntısı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı gibi şikâyetleri alerjik astım hastalarında da görebiliyoruz. (Dr. Gülseren Sağcan)

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER