KKTC’de yabancıya mülk satışında kurallar değişiyor

İsrail, Rusya, Ukrayna ve İran başta olmak üzere yabancılara binlerce konut ve arsanın satıldığı tartışmalarının yaşandığı KKTC’de, yabancıya mülk satışının kurulları değiştiriliyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
KKTC’de yabancıya mülk satışında kurallar değişiyor

Bir ay içinde gerçekleşmesi beklenen yasa değişikliğiyle tartışmaları alevlendiren arka kapıdan yapılan satışlara fren getiriliyor. Yeni düzenlemeyle artık satışlar avukatlık bürolarında değil tapuda yapılacak; kat irtifakı kurulmadan satış yapılamayacak ve yediemin süreci de ortadan kalkacak.

İŞTE YENİ DÖNEM ŞARTLARI

KKTC hükümeti yabancılara dolaylı satışı sınırlamak üzere harekete geçti. Meclis’e gönderilen ve bir ay içinde yasalaşması öngörülen tasarı yürürlüğe girdiğinde KKTC’de gayrimenkul satışının ofislerde, avukat vekaletiyle yapılması yasaklanacak. Tapu şartı getirilirken yedieminlik müessesesi de kaldırılacak. Bugüne kadar yapılan sözleşmeye dayanan, tapusu alınmamış satışlar için yasaya geçiş hükmü konulacak. Bir yıl içinde mevcut yasaya uygun şekilde, aldığı gayrimenkulü tapuya tescil ettiren hakkını koruyacak. Ancak burada bir yabancıya bir konut veya bir dönüm arazi şartı da güvenlik soruşturması ve bakanlar kurulu onay şartı da devam edecek. Yani 50 konut, 50 dönüm arazi alan yabancıya geçiş süreci verilip, yasaya aykırı aldığı gayrımenkulleri elinden çıkarma fırsatı verilecek ancak herhangi bir af söz konusu olmayacak. TC vatandaşları için geçiş döneminde bir konut sınırlaması üç konuta yükseltilecek. Bu düzenlemeyle KKTC’de konut fiyatlarının inmesi, yerli halkın yeniden konut alabilir hale gelmesi bekleniyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER