İsrail’den İran’ın İsfahan askeri üssüne nükleer mesajlı saldırı

İran’ın geçen hafta sonu İsrail’e düzenlediği misilleme saldırısına İsrail’den yanıt geldi. Önceki gece İran’ın İsfahan’daki nükleer tesisleri yakınına İHA’lı saldırı yapıldı. İsrail saldırıyı resmen üstlenmezken Netanyahu hükümetinin Ortadoğu’da gerilimi daha da yükseltmemek için İran’a yönelik karşılığı sınırlı tuttuğu öne sürülüyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İsrail’den İran’ın İsfahan askeri üssüne nükleer mesajlı saldırı

İsrail ile İran arasında nisan ayının başından bu yana süren ‘misilleme’ gerginliği yeni bir aşamaya taşındı. Önceki gece yarısı İran’ın İsfahan kentinde peş peşe patlamalar meydana geldi. İsrail ve ABD medyası, İsrail ordusunun İsfahan’da bulunan nükleer tesisin hemen yanındaki bir askeri üssü hedef aldığını duyururken İsrailli makamlar, saldırıyı ne üstlendi ne de reddetti. Söz konusu saldırının üç insansız hava aracıyla (İHA) gerçekleştirildiği, İHA’ların İran’ın içinden kalktığı belirtildi. Saldırının hem nükleer santralınn çevresinde hem de İran’ın kendi topraklarından gerçekleştirilmesinin iki ayrı mesaj olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.

NEDEN İSFAHAN HEDEF ALINDI

İsrailli gazete Jerusalem Post’a göre saldırı, İsrail hükümetinden Tahran’a “Bu sefer nükleer tesislerinizi vurmuyoruz ama istersek vurabiliriz” mesajını taşıyordu. Yaşananların öne çıkan diğer detayı ise saldırının İran topraklarından gerçekleşmesi olarak gösterildi. Saldırının “Sizi kendi topraklarınızdan vururuz” anlamına geldiği belirtildi. BBC’ye konuşan nükleer ve kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton Gordon, İran’ın ikinci büyük kenti İsfahan’ın olası bir hedef olarak seçilmesinin “çok önemli” olduğunu, şehrin çeperinde çok sayıda stratejik askeri üs bulunduğunu söyledi. İsfahan, yeraltındaki Natanz zenginleştirme tesisi de dahil olmak üzere İran’ın nükleer programıyla bağlantılı tesislere ev sahipliği yapıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER