Isınmada cep yakmayan önlemler

Soğuk havayla birlikte ısınma maliyetleri gider kaleminde kendini hissettirmeye başlayacak. Hanelerde alınabilecek önlemlerle bu maliyetleri düşürmek mümkün. Kombi ve petek bakımını düzenli yaptırarak yüzde 30, binalarda yalıtım yaptırarak ise yüzde 50’ye varan oranlarda enerji giderleri düşürülebiliyor. Peki bu önlemlerin maliyeti ne?

HÜRRİYET HÜRRİYET
Isınmada cep yakmayan önlemler

Havalar geç soğuduğu için birçok vatandaş kış hazırlıklarını geciktirdi. Uzmanlar, bu yıl soğukların bir anda bastıracağını açıklarken, ısınma maliyetleri gider hanesinde bir anda kendine yer bulacak. Kış aylarında faturaların yüksek gelmemesi ve güvenli ısınmayı sağlamak için kombi ve petek bakımı yaptırmak ilk akla gelen önlemler. Enerji giderlerini düşürmede alınabilecek bir diğer önlem de bina yalıtımının doğru yapılması. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Geçtiğimiz yıl enerji ithalatı için yaklaşık 100 milyar dolar harcandı. Bu enerjinin yüzde 31 gibi önemli bir kısmı da binalarda tüketiliyor. Isı yalıtımlı binalar enerji giderlerini yüzde 50 düşürebiliyor” bilgisini verdi. Petek ve kombi bakımı için aradığımız tesisatçılar ise düzenli bakımla faturalarda ortalama yüzde 30’a varan verim sağlandığını ifade etti.

ORTALAMA 1000 TL

Bakımlar için piyasadaki fiyatları da araştırdık. Konuştuğumuz tesisatçıların bazıları petek sayısına göre bazıları ise oda sayısına göre fiyat verdi. Tesisatçılardan petek temizliği için yedi-sekiz peteğe kadar ortalama 750 TL ile 1000 TL arasında fiyat aldık. Kombi bakımı da petek bakımıyla birlikte yapılırsa ek olarak ortalama 300 ila 500 TL daha ödenmesi gerekiyor. Yani hem kombi hem petek bakımı birlikte yapılmak istenirse ortalama 1.200 ila 1.500 TL’lik bir bütçe şart. Tesisatçılar hava soğudukça talebin, haliyle de fiyatların artacağını belirtiyor. Konuştuğumuz bir tesisatçı, “Çalışmayan sistem kirlenmez. Doğru olan kış gelmeden bakım yaptırmak. Çünkü talep artınca fiyatlar da artıyor” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER