İngiltere sığınmacıları Ruanda’ya gönderiyor

Sığınmacıları Afrika ülkesi Ruanda’ya göndermeyi öngören tartışmalı plan İngiltere parlamentosundan onay aldı. BM ise yasanın iptalini istiyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İngiltere sığınmacıları Ruanda’ya gönderiyor

İngiltere parlamentosu, gündeme geldiği ilk gündem bu yana büyük tartışmalara yol açan Ruanda yasasını onayladı. Ülkeye yasadışı yollardan giriş yapan göçmenlerin İngiltere’ye 6.500 km uzaklıktaki doğu Afrika ülkesi Ruanda’ya gönderilmesini öngören tasarı, iki yıldan uzun bir süredir İngiltere siyasetini meşgul ediyordu. Başbakan Rishi Sunak, Kral 3’üncü Charles’ın imzasıyla yasalaşacak tasarı kapsamında Ruanda’ya ilk uçuşların 10-12 hafta içinde başlayacağını duyururken, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nden İngiliz hükümetine bu uygulamadan vazgeçme çağrısı geldi.

NEDİR BU TASARI

2022’de gündeme gelen plan, İngiltere’ye yasadışı yollarla giren kişilerin sığınma başvurularının Ruanda’da değerlendirilmesi ve başvuru sonucu sonrasında da sığınmacıların bu ülkede barındırılmasını öngörüyor. İngiliz hükümeti, Ruanda planının göçmenleri yola çıkmaktan alıkoyacak “caydırıcı” bir önlem olduğunu savunuyor. Bu yıl başından itibaren 6.265 kişi deniz yoluyla İngiltere’ye giriş yaptı. 2018 yılından bu yana ise toplam sayı 120 bin 500’ün üzerinde.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER