İhracatta ramazan etkisi

İhracat nisanda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0.13’lük artışla 19.2 milyar dolara; aynı dönemde ithalat ise yüzde 4.2 artışla 29.1 milyar dolara çıktı. İhracattaki yavaşlamanın en önemli nedeninin bir haftalık Ramazan Bayramı tatilinden kaynaklandığını belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Tarihsel olarak en yüksek ikinci nisan ayı ihracatımız gerçekleşti” dedi. Öte yandan Bakanlık, İsrail ile ticaretin tamamen durdurulduğunu da duyurdu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İhracatta ramazan etkisi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, nisan ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Nisan 2024’te ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0.13’lük artışla 19 milyar 271 milyon dolara çıktı. Bakan Bolat, “Yıllık bazdaki artış hızının yavaşlamasının en önemli sebebi, nisandaki bir haftalık Ramazan Bayramı tatilinin neden olduğu takvim etkisidir. Bununla birlikte, tarihsel olarak en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı olmuştur” dedi. İthalat ise, nisanda yıllık bazda yüzde 4.2 artışla 29 milyar 171 milyon dolara çıktı. Bolat, küresel fiyatlardaki artıştan kaynaklanan enerji ve kıymetli metal ithalatındaki yükselişin nisan ayı ithalat artışında etkili olduğunu dile getirdi.

İhracatta ramazan etkisi - Resim : 1

Yılın ilk dört ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını da paylaşan Bolat, “2024’ün ilk dört ayında ihracat, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 2.7 artışla 82 milyar 873 milyon dolara yükseldi. 2024’ün ilk dört ayında ithalat ise, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 8.9 azaldı, 113 milyar 117 milyon dolara geriledi” diye konuştu.

10 MİLYAR DOLAR AÇIK

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER