İç piyasa nefes aldırdı... Beyaz eşyada hızlı artış

TÜRKBESD verilerine göre, beyaz eşya iç satışları ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28 artarken ihracat yüzde 5 geriledi. Mart ayında ise iç satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 artarken, ihracat yüzde 11 düşüş kaydetti.

HÜRRİYET HÜRRİYET
İç piyasa nefes aldırdı... Beyaz eşyada hızlı artış

TÜRKİYE Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) 2024 Mart’a ilişkin iç satış ve ihracat verilerini açıkladı. Buna göre, 2024’ün ilk çeyreğinde altı ana üründe ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yaklaşık 8.3 milyon adet olarak gerçekleşti ve geçen yıla göre yüzde 5 oranında artış gösterdi. Üretim miktarı da bir önceki yıla göre yüzde 1 arttı. Mart ayında ise, geçen yılın mart ayına kıyasla iç satışlar yüzde 24 arttı. Üretim 3 milyon adet ile geçen yılın mart ayına kıyasla yüzde 2 azalırken, ihracattaki düşüş trendi bu ay yüzde11 seviyesinde devam etti.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, “Sektörümüzün rekabetçiliğini koruması için en kritik konulardan biri maliyet baskısı. Özellikle maliyeti doğrudan etkileyen Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) türü uygulamalarda gerçekleştirilen yüksek artışlar bu dönemde sektörümüzü olumsuz etkiliyor. GEKAP tutarlarının 2020’den bu yana 10 katına çıkmış olması sektörümüzde birim maliyetleri artırdığı gibi ihracat rekabetçiliğine de olumsuz yansıyor” dedi.

İç piyasa nefes aldırdı... Beyaz eşyada hızlı artış - Resim : 1Gökhan Sığın

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER