Her katmanında ayrı bir tat

Baharın müjdeleyici sebzelerinden enginarı çanak alıp zeytinyağlısını pişirince tadına doyulmaz. Ama onunla hazırlayabileceğimiz türlü türlü lezzet de var. Kuzu etiyle birleşince ya da gravlaks yöntemiyle hazırlanmış çipurayla bir araya gelince ortaya nefis tabaklar çıkıyor. Hatta mevsim meyvelerinden karadutla birleştirip tatlısını bile yapabilirsiniz.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Her katmanında ayrı bir tat

İster buharda, ister ızgarada pişirin, ister zeytinyağlısını veya çorbasını yapın, enginar baharın en özel sebzelerinden. Genelde salamura suyunda bekleyen, hazır ve soyulmuş çanak enginarları görmeye aşinayız. Eğer alışverişinizi pazarlardan yapıyorsanız veya Alaçatı-Urla taraflarındaysanız onu bütün alıp kendiniz işlemeye de bir şans verin. Enginarla haşır neşir oldukça farklı hazırlama yöntemlerine aşina da olacaksınız.

Dışındaki katman katman kabukları ve içindeki tüylü kısmı ilk etapta biraz göz korkutabilir. Bu sebeple ayıklamayı denemeden önce enginarın anatomisini anlamakta fayda var. Kalın yeşil olanlar dış yapraklar, ince soluk sarı olanlarsa iç (yenebilir) yapraklardır. Bu katmanların tam ortasındaysa ince tüy benzeri bir alan olur. Onun tam altında enginarın kalbi ve kalbinden toprağa uzanan sapı var. Enginarı bütün alırsanız yenilebilir yapraklarını, kalbini veya sapını ayrı ayrı kullanabilirsiniz.

Eğer bütün olarak aldıysanız çanağını hazırlamak için de işin püf noktalarını verelim. Yıkayıp duruladıktan sonra dış katmandakı sert yaprakları ayıklayın. Yenebilir yumuşak yapraklara eriştiğinizde kararmaması için biraz limon sürün ve sivrileşen uç kısmını da sivri bir bıçakla kesin. Tepeyi kestikten sonra göreceğiniz tüylü kısmı bir kaşık yardımıyla iyice temizleyin ve bol lifli sapını keskin bir bıçakla kesin veya elinizle koparın. Fazlalıkları ufak bir keskin bıçakla tıraşlayın. Bu enginarı ızgarada, fırında veya buharda pişirebilirsiniz. Tabii dilerseniz klasik zeytinyağlısını da yapabilirsiniz.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER