Hataylı çocukların icatları 3B baskı teknolojisiyle hayat buldu

Hayalime Ortak Ol Topluluğu ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi iş birliğinde gerçekleşen “Geleceği Gülümsetecek Hayaller” projesi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hataylı çocukların hayalinden çıkan geleceğin icatlarının ilk prototipleri, İTÜ’deki Dijital Fabrikasyon dersi öğrencilerinin elinde 3B baskı teknolojisiyle hayat buldu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Hataylı çocukların icatları 3B baskı teknolojisiyle hayat buldu

Amazon Türkiye, Hayalime Ortak Ol Topluluğu ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Hataylı çocukların öncülüğünde, anlamlı bir projeyle kutladı. Amazon Türkiye’nin Hayalime Ortak Ol Topluluğu iş birliğinde geçtiğimiz yıl Hatay Serinyol’da, Serinyol El Ele Yardımlaşma Derneği ev sahipliği ve yürütücülüğündeki Serinyol El Ele Yerleşkesi’nde hayata geçirdiği Gülümseten Hayaller Topluluk Evi faydalanıcısı çocuklar, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Dijital Fabrikasyon dersi yürütücüsü Dr. Asena Kumsal Şen Bayram ve Y. Mimar Berfin Körükcü öncülüğünde düzenlenen iki günlük atölye çalışmasında Geleceği Gülümsetecek Hayaller’ini tasarladı. 5-14 yaş arası 23 çocuğun katıldığı atölye çalışmasından çıkan birbirinden yaratıcı icatlar, İTÜ’deki Dijital Fabrikasyon dersi yüksek lisans öğrencisi gençlerin yardımıyla 3B yazıcılar kullanılarak hayat buldu. İcatların ilk 3B prototipleri, hayallerini tasarlayan çocuklarla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hediyesi olarak paylaşıldı.

Dr. Asena Kumsal Şen Bayram süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Hatay’da birlikte hayal kurma şansı bulduğumuz öğrenciler öngörülerimizin çok üzerinde ilham veren tasarım önerileri geliştirdiler. Yaş aralığı fark etmeksizin, tüm öğrencilerin günümüz teknolojisi hakkındaki bilgi birikimleri, güncel problemlere sorgulayıcı ve çözüm üreten yaklaşımları ve gelecek öngörüleri yaşlarının çok üstünde bir seviyedeydi. İlk gün tasarımları çizerek geliştiren öğrenciler ikinci gün maket yapma aşamasında, karşılaşacakları üretim problemlerine ilişkin çözümler bile geliştirdiler. Gelecekteki çocukları mutlu etmek için barınma problemine hızlı çözüm üreten uçan evlerden, her icadı yapan robota, iyileştiren balonlardan, yapay zekâ ile notaları çalabilen enstrümanlara, gerekli anlarda GPS sinyal antenine dönüşen aparattan, taşınabilen denize, şeker ağacından, oyuncak dağıtan oyun parkı robotlara kadar geniş bir aralıkta yaratıcı önerilerle

karşılaştık. Hatay’daki öğrencilerin tasarımlarını paylaştığımız İTÜ öğrencileri her projedeki incelikle düşünülmüş detaylara büyük bir hassasiyet ve özenle yaklaştı. Projelerin ruhunu, tasarım kararlarını, özellikle belirtilmiş detaylarını olduğu gibi aktarmak için büyük çaba gösteren öğrenciler, projelerin baskı ve sunum aşamasında da aynı özveriyle çalıştı. Geleceğin ve bugünün tasarımcılarını böyle keyifli ve yaratıcı bir platformda birleştiren bu projede çalışmak ve tüm süreçlere hâkim olmak bizler için paha biçilemez bir deneyim oldu.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER