Fatih Akın'ın ‘Duvara Karşı'dan bu yana en iyi filmi

Bu yıl 7-17 Şubat arasında 69. kez düzenlenen Berlin Film Festivali'nde Fatih Akın'ın şiddet kullanımıyla iddialı yeni filmi "The Golden Glove" da yarışıyor. Film, Cumartesi gecesi galasını yaptığından beri tartışmaları beraberinde getirdi ama ilk dört günde meşhur Altın Ayı yarışmasının en iyisi olma özelliği taşıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Fatih Akın'ın ‘Duvara Karşı'dan bu yana en iyi filmi

Fatih Akın, gurbetçi yönetmenlerimiz arasında yeni milenyumda en başarılısı. 2004'te “Duvara Karşı” (“Gegen Die Wand”) ile Altın Ayı aldı, Alman yönetmenlerle de yarışma şansı yakaladı. Almanya'da yaşanan kültürel kimlik problemini yansıtmasıyla bilindi. Özellikle 1998'de çektiği “Kısa ve Acısız”da (“Kurz und Schmerlos”) aslında kendi “Arka Sokaklar”ını (“Mean Streets”, 1973) çekip Scorsese'ye öykünmüştü.

Kültürel kimlik problemi “Duvara Karşı”da şiddetli bir aşk hikayesine malzeme olurken, sürekli bir saykodelik dünya da alkol ve uyuşturucunun katkısıyla gerçekçi bir şekilde servis edildi. Ama yönetmen, Cannes'da yarışan ve iki ödül alan “Yaşamın Kıyısında”dan (2007) bu yana önlenemez bir düşüş içinde. Fark yaratmak isterken sinema duygusu içermeyen, yarıdan fazlası uyurken çekilmiş izlenimi yaratan tuhaf projelerle karşımıza çıktı.

Fatih Akın'ın 10. kurmaca filmi “The Golden Glove” (“Der Goldene Handschuh”, 2019) adını Hamburg'taki bir bardan alıyor. O barın üst katında yaşayan meşhur seri katil Fritz Honka'nın gerçek hikayesini perdeye aktarıyor. Heinz Strunk'ın romanından uyarlanan film, aslında 70'ler Almanya'sına bakıyor. Jonas Dassler'in hafif karikatürize bir çizgi roman tiplemesi gibi duran müthiş Honka performansıyla da etkisi altına alıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER