Evde zirve: Faizlerin yüzde 1’in altına düşmesiyle konut pazarı hareketlendi

Konut kredi faizlerindeki indirim meyvesini verdi. 0.99 faiz fırsatını değerlendiren alıcılar harekete geçti. Banka kredili satışlar ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 168 oranında artış gösterdi. Ağustos ayında 110 bin 538 kişi ev sahibi oldu ve yılın en yüksek satış rakamına ulaşıldı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Evde zirve: Faizlerin yüzde 1’in altına düşmesiyle konut pazarı hareketlendi

Konut kredi faizlerindeki indirim bekleyen alıcıyı harekete geçirdi. 1 Ağustos’ta kamu bankalarının faizi 0.99’a, vadeyi 180 aya çekmesi uzun süren durgunluğu bozdu. Ardından özel bankaların da faiz indirimine gitmesi ve firmaların yaptığı kampanyalar satış ofislerinde hareketlilik yarattı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ağustosta ülke genelinde 110 bin 538 kişi ev sahibi oldu. Bu rakam bu yılın en yüksek satışı olarak da dikkat çekti. Ağustosta konut satışlarında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 artış yaşandı.

Evde zirve: Faizlerin yüzde 1’in altına düşmesiyle konut pazarı hareketlendi - Resim : 1

YÜZDE 168 ARTIŞ

Kredi faizlerindeki düşüşlerin etkisiyle banka kredili satışlar da arttı. 1 yılı aşkın süredir sürekli düşüş gösteren ipotekli satışların oranı yüzde 5’lere kadar gerilemişti. Ağustos ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 168 oranında artış göstererek 34 bin 148 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 30.9’u ulaştı. Yani her 3 kişiden biri banka kredisi kullanarak alım yaptı. Geçen ay yapılan satışlarda vatandaş 2. el konutlara daha fazla ilgi gösterdi. 1. konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17.7 azalarak 40 bin 634 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 36.8’e denk geldi. 2. el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.3 artış göstererek 69 bin 904 oldu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER