‘Dünyayı boyayalım’

Akın Akçalı, yüzde 100 yerli sermayeli Akçalı Şirketler Topluluğu’nun CEO’su. Aynı zamanda da Boya Sanayicileri Derneği Başkanı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den İngiltere’ye ilk boya ihracatını yapan şirket olan Akçalı Boya yurtdışında büyümeye devam ediyor. Akın Akçalı, Türkiye’nin gelişmekte olan değil gelişmiş ülkelere boya ihracatında atak yapması gerektiğini söylüyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
‘Dünyayı boyayalım’

Akın Akçalı, Akçalı Boya’nın ikinci kuşak temsilcisi. Aynı zamanda Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkanı da olan Akın Akçalı, 2019’daki boya sektörünü, Akçalı Boya ve Permolit markalarının hedeflerini anlattı. Türkiye’de yüzde 100 yerel sermayeli bir boya markası olarak büyümeye devam ettiklerini anlatan Akçalı, 2020’de yurtdışındaki hedeflerini de büyüttü.

- Boya sektörü  zor bir dönem geçirdi. Bazı boya şirketleri el değiştirdi. Sektör 2020’ye nasıl giriyor?

Sektörün daha çok ihracat yapmaya ihtiyacı var. Türkiye’de yerli boya şirketi sayısı azaldı. Bu arada Türkiye boya sektörü 1.2 milyar dolar ihracat rakamına ulaştı. Türkiye boya sektörü 45 ülkeye boya ihraç ediyor. Dünyadaki boya pazarı 600 milyar dolar büyüklükte. Türkiye’nin buradaki payını artırmalıyız. Türkiye boya sektörü olarak biz bunu 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için de daha çok yurtdışına açılmamız gerekiyor. 2020-2030 yılları arasında dünyadaki boya sektörünün yüzde 2-3 arasında büyümesi bekleniyor. İhracatımızı artırmamız için sektörün özellikle ÖTV ve KDV yükünün azaltılması gerekiyor. İthal girdi oranımız yüzde 60-70. Bunun azaltılması için de çalışmalıyız.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER