Dünya silahlanma rekoru kırdı

Savaşlar ve çatışmalar dünyanın birçok bölgesini ateşe verirken, küresel silahlanmadaki artış da devam ediyor. 2023’te dünya genelinde 2 trilyon 443 milyar dolarlık rekor savunma harcaması gerçekleşirken, Gazze’deki savaşını sürdüren İsrail’in harcamalarındaki artış dikkat çekiyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Dünya silahlanma rekoru kırdı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) 2023 yılı küresel savunma harcamaları raporunu yayımladı. Buna göre, 2023 yılında savunma harcamaları bir önceki yıla göre 6.8 oranında artış kaydederek 2 trilyon 443 milyar dolarla yeni bir rekor kırdı. ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Suudi Arabistan en çok harcama yapan beş ülke oldu. Bu ülkelerin harcamaları dünya askeri harcamalarının yüzde 61’ini oluşturdu. 2023 yılında gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 4.2’sini savunmaya harcayan Ortadoğu ülkeleri silahlanma harcamalarını en çok arttıran ülkeler oldu. Bölgede İsrail’in Gazze’deki savaşın başladığı 7 Ekim’den sonra harcamalarının aylık bazda sert yükselişi dikkat çekiyor.

İSRAİL’İN HARCAMASI İKİ MİSLİ ARTTI

- Ortadoğu ülkeleri 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 9 daha fazla harcama yaparak savunmaya 200 milyar dolar döktü.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER