DSÖ’den şifalı bitkilere İstanbul zirvesi

DÜNYA Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘Bitkisel İlaçlar İçin Uluslararası Düzenleyici İşbirliği Ağı’nın, 15. Yıllık Toplantısı, bu yıl Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
DSÖ’den şifalı bitkilere İstanbul zirvesi

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, birçok hastalığın tedavisinde bitkilerden elde edilen ilaçlar kullanıldığını belirterek “Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hâlâ keşfedilmemiş sayısız türü bünyesinde barındıran bitkiler âlemi” dedi.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da katılımıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Emine Erdoğan, bugün birçok hastalığın tedavisinde bitkilerden elde edilen ilaçlar kullanıldığına ve Anadolu topraklarının sahip olduğu 3 bini endemik, toplam 12 bin bitki türü ile bitkilerle tedavi alanında müstesna bir yere sahip olduğuna dikkat çekti.  Emine Erdoğan, özetle şunları söyledi:

“Sadece bitki çeşitliliği açısından değil, üzerinde birçok önemli hekim ve bilim insanının yaşamış olması hasebiyle de Anadolu toprakları kadim tıp kaynakları açısından önemli bir konumdadır. Tarihi öğretilerin gün yüzüne çıkarılarak, modern uygulamalara entegrasyonunda üzerimize düşeni yerine getirmek için 2012’de Sağlık Bakanlığımız bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı kuruldu. Gerekli mevzuat düzenlemesi yapıldı. 2014’te yürürlüğe giren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği bu çerçevede önemli bir adımdı. Bu sayede Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, birçok üniversitede GETAT eğitim ve uygulama merkezleri açıldı. Ancak GETAT uygulamalarının bilimsel ve akademik bir zeminde yürütülmesi son derece önemli.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER