Dönere AB tescilinde kritik aşama başladı

TÜRKİYE’nin dönerin geleneksel ürün adı olarak tescillenmesi (TSG) ve koruma altına alınması için 2022’de Avrupa Birliği’ne yaptığı başvuruda kritik bir aşamaya gelindi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Dönere AB tescilinde kritik aşama başladı

Başvuru, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak üç aylık itiraz süresi başlatıldı. Bu sürede herhangi bir itiraz olmaması halinde döner, AB tarafından Türkiye’den ‘geleneksel’ olarak tescillenen ilk ürün olacak.

NE ANLAMA GELİYOR

Geleneksel ürün adı, coğrafi işaret korumalı menşei (PDO) ve korumalı coğrafi işaretten (PGI) farklı. TSG logosu verilen ve koruma altına alınan ürünlerin özel bir coğrafi alanla bağlantılı olması gerekmiyor ve bu ürünler farklı ülke ve coğrafyalarda üretilebiliyor. Bir ürünün TSG logosuyla tescil edilebilmesi için iki şarttan en az birini karşılaması gerekiyor. Bunlardan ilki ürünün geleneksel uygulama yöntemiyle üretilmesi, işlenmesi ya da bu yönde bir bileşimi olması. İkincisi ise geleneksel olarak kullanılan hammadde veya bileşenlerden üretilmesi. TSG, geleneksel üretim metodlarının ve tariflerin korunmasını amaçlıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER