'Diş fırçaladıktan sonra ağız çalkalamama' trendi hakkında uzmanlar ne diyor? Florür dost mu düşman mı?

TikTok'ta son dönemlerde diş fırçalama ile ilgili viral olan videolarda birçok insan, dişleri fırçaladıktan sonra ağzın çalkalanmaması gerektiği, bunun dişleri çürüklere karşı koruduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar da çürüklerin önlenmesine yardımcı olmak için günde en az iki kez florür içeren diş macunu ile dişlerin fırçalanmasını, sonrasında ağzı çalkalamayıp florürün dişlerde kalmasına izin vererek ek koruma sağladığını doğruluyor. Peki florür gerçekten dişleri koruyor mu? Yutulması zararlı değil mi? Uzman Diş Hekimi Ekin Kenci Şahin konuştuk.

HÜRRİYET HÜRRİYET
'Diş fırçaladıktan sonra ağız çalkalamama' trendi hakkında uzmanlar ne diyor? Florür dost mu düşman mı?

Florürün dişleri koruduğu biliniyor ancak uzun yıllardır da tartışmalı bir konu. Washington Post’ta yer alan habere Amerikan Diş Hekimliği Birliği (ADA) sözcüsü ve Harvard'da doçent olan Brittany Seymour, yine de dişlerini fırçaladıktan sonra ağızlarını çalkalamayı tercih edenlerin, az miktarda su ile hafifçe durulamaları veya durulamayı yaklaşık 20 dakika geciktirmeleri gerektiğini söyledi.

Michigan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden profesör Margherita Fontana , ağzı çalkalamamanın sağlıklı dişlere sahip insanlar için gerekli olmadığını, ancak fazla şeker tüketen veya diş çürüğüne yatkın olan kişilerin florürden ekstra yardıma alabileceklerini çünkü fırçadan sonra ağzınızı çalkaladığınızda dişlerinize sürdüğünüz diş macununun aktif bileşenlerini de durulamış olacağınızı söyledi.

Fontana, dişlerini fırçaladıktan sonra ağzını çalkalamak isteyenler için bir diğer seçeneğin de florür içeren bir gargara kullanmak olduğunu söyledi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER