için kaldı

Binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok

Türkiye’de binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı olmadığını açıklayan İZODER, enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele için yeni mevzuat çalışmasına ihtiyaç olduğunu duyurdu. Yalıtım kalınlıkları açısından Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuzu belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Madrid’de 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılıyor. Ama aynı iklim kuşağındaki İstanbul’da 4 cm... Gelişmiş ülkelerle aramızdaki yalıtım uygulamaları farkını kapatmalıyız” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok

TÜRKİYE’de kullanılan enerjinin yüzde 33’ü binalarda tüketildiği halde yalıtım karnemiz oldukça kötü. Ülke genelinde binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok. TÜİK rakamlarına göre de nüfusun yüzde 36.7’si konutunda yalıtımdan dolayı ısınma sorunu yaşıyor. Yaşam kalitesinin artması, enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele için yalıtımın stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çeken, Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), seferberlik çağrısı yaptı. Türkiye’de enerji verimli yapılaşma için ‘yalıtım kalınlığını’ arttıran mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç olduğunu belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Türkiye’nin geleceği için gelişmiş ülkelerle aramızdaki yalıtım uygulamaları farkını kapatmalıyız. Bunun için başta kamu, ilgili sektörler ve tüketiciler olmak üzere herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok - Resim : 1

KALINLIK FARKI

Türkiye’deki yapılarda yalıtım kalınlıklarının 2008 yılında belirlendiğini ve aradan geçen süreye rağmen bir iyileştirme olmadığını belirten Eruslu, AB ile aradaki farka vurgu yaptı ve şunları söyledi: “Bugün aynı iklim kuşağına sahip, bizim şehirlerimizle eşdeğer bazı Avrupa kentlerini mukayese ettiğimiz zaman yalıtım kalınlıkları açısından oldukça geride olduğumuzu görüyoruz. Antalya’da 3 cm’lik bir oranda yalıtım yapıyoruz, Atina’da ise binalarda yalıtım kalınlığı 7 cm’ye çıkıyor. Madrid’de 12 cm kalınlığında yalıtım levhası kullanılıyor ama aynı iklim kuşağındaki İstanbul’da 4 cm, iyi ihtimalle 4.5-5 cm kullanıldığını söyleyebiliriz. Birçok gelişmiş ülkede yıllık enerji limitleri metrekare başına 30-50 kW seviyelerine çekilmiş durumda. Türkiye’de biz hala birim metrekarede yıllık 120-150 kW seviyesine uygun yalıtım yapmaya çalışıyoruz.” Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na uyabilmesi için, ‘U değerlerinin’ ülke genelinde bir an önce 2-2.5 kat iyileştirilmesi gerektiğini belirten Eruslu, “Geri dönülemeyecek noktaya varmadan ‘Tek Yol U Dönüşü’ diyoruz. U değeri konutların yalıtım gücünü temsil eder. Bu değer küçüldükçe ısı kayıpları azalır, ısıtma ve soğutma için ihtiyaç duyulan enerji düşerken, havaya daha az sera gazı salınır. Enerjide dışa bağımlılığımız azalır, cebimiz tasarruf eder” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER