Barikattan önce cumbalar vardı

Saraçhane’deki Bozdoğan Kemeri hep tarihi ve kültürel kimliğiyle ön plandaydı. Yıllar sonra ilk kez farklı bir şekilde gündeme geldi. 1 Mayıs’ta barikatların kurulduğu yerde yıllar önce cumbalı evlerden kurulu küçük bir mahalle vardı…

HÜRRİYET HÜRRİYET
Barikattan önce cumbalar vardı

Bozdoğan Kemeri, yaklaşık 1700 yıl önce (368) Bizans İmparatoru Valens zamanında inşa edildi. 7 tepeli İstanbul’un Fatih ve Beyazıt’taki iki tepesi arasındaki vadinin üstüne kurulmuştu. Bugün bir ucunda Fatih Camisi, diğer ucunda İstanbul Üniversitesi var. Tarih boyunca birçok tamir ve tadilattan geçerek bugünlere geldi. Bizans zamanında da Osmanlılar devrinde de şehrin merkezine suyu bu kemer taşıdı. Bizanslılar “Valens Kemeri” derken Osmanlılar “Bozdoğan Kemeri” dedi. İmparatorluk sarayına da Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarına da Ayasofya’ya da su buradan gidiyordu.

Barikattan önce cumbalar vardı - Resim : 1

Bizans ve Osmanlı döneminde şehir merkezine su taşıyan Bozdoğan Kemeri cumbalı evlerin yıkılmasıyla görünür oldu.

DEPREMLER YIKAMADI

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER