Hazine ve Maliye Bakanlığı 'Kaynana vergisi' için harekete geçti: 100 binlerce konut inceleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı evlerinde kaynanasını, kardeşini, ablasını oturtanları mercek altına aldı. Söz konusu incelemede içinde kaynanaların da oturduğu 2 milyonu aşkın konut tespit edilirken, uzmanlar 'kaynana vergisi' adı verdiklerini yeni bir ödemenin alınabileceğine dikkat çekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 'Kaynana vergisi' için harekete geçti: 100 binlerce konut inceleniyor - Sayfa 1

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmelerin büyüteç altına alındığını, kira gelirini eksik gösterenlerin tespit edileceğini açıklamıştı. Söz konusu incelemede içinde kaynanaların da oturduğu 2 milyon konut tespit edildi.
 

117
Hazine ve Maliye Bakanlığı 'Kaynana vergisi' için harekete geçti: 100 binlerce konut inceleniyor - Sayfa 2

'Kaynana vergisi', sahibi oldukları konutta kira almadan kaynanalarını oturtan gelin ve damatların emsal kira bedeli üzerinden ödeyecekleri gelir vergisi ile ilgili. Üstelik bu düzenleme yeni değil, yıllardır yürürlükte ama adı sadece 'kaynana vergisi' olarak geçmiyor.
 

217
Hazine ve Maliye Bakanlığı 'Kaynana vergisi' için harekete geçti: 100 binlerce konut inceleniyor - Sayfa 3

Uzmanların koyduğu bu terim, özellikle vergi uzmanı, akademisyen ve gazeteci olan Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un yazdığı kitaptan geliyor. Tekrar gündeme gelen Kaynana vergisinin ayrıntılarını, Ekonomim yazarı Abdullah Tolu anlattı:
 

317
Hazine ve Maliye Bakanlığı 'Kaynana vergisi' için harekete geçti: 100 binlerce konut inceleniyor - Sayfa 4

"Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde edilen veriler karşılaştırılarak, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut, kiracı ve ev sahipliği yönünden analiz edildi. Daha sonra,
 

417