Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Hotamışlıgil: Türkiye'de salgın bu yaz bitebilir

Harvard Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Fakültelerinde Genetik ve Metabolizma alanında çalışma yapan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, "Covid-19 aşısını hiçbir tereddüdüm olmadan yaptırdım" dedi. "Kısırlık yapar', 'hamilelerde problem yaratır', 'ilerde beyninizi bozar' 'bunamaya yol açar' gibi söylemlerini destekleyecek veriler de sıfır, bilimsel temeli olmayan, veriye dayanmayan söylemler" ifadelerini kullanan Hotamışlıgil, bu yaz Türkiye'de salgının bitebileceğini dile getirdi.

Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Hotamışlıgil: Türkiye'de salgın bu yaz bitebilir - Sayfa 1

Harvard Üniversitesinde immünometabolizma, diyabet ve obezite alanında yaptığı araştırmalarla pek çok uluslarası ödüle layık bulunan ve en son olarak da Nobel'e giden yol olarak bilinen "EASD-Novo Nordisk" ödülünü 2018 yılında alan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Ankara Üniversitesinde kendisine sunulan onursal doktora töreni ve konferansı sonrasında Covid-19 salgınına ilişkin sorularını yanıtladı.

115
Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Hotamışlıgil: Türkiye'de salgın bu yaz bitebilir - Sayfa 2

Aynı zamanda Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi Başkanı da olan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Covid-19 salgının dünya genelinde yarattığı koşulların zorlu bir süreç olduğuna ve çok ağır sonuçlar doğurduğuna işaret etti.

215
Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Hotamışlıgil: Türkiye'de salgın bu yaz bitebilir - Sayfa 3

Sağlık krizi ve can kayıplarına ilaveten, işsizlik, eğitim problemleri, açlık, psikolojik bozukluklar ile karşı karşıya kalan ülkelerin, endüstrinin girdiği darboğaz, sanat ve spordan yoksunluk gibi ağır bedellerin ödendiğini anlatan Hotamışlıgil, salgının bitirecek olan tek çıkış yolunun Covid-19 aşısı olmasına rağmen hala dünya genelinde ileri düzeyde bilgi kirliliği ve komplo teorileri üreten aşı karşıtlarının bulunduğunu ve bunun bir kamu sağlığı tehdidine dönüştüğünü vurguladı.


 

315
Harvard Üniversitesinden Prof. Dr. Hotamışlıgil: Türkiye'de salgın bu yaz bitebilir - Sayfa 4

"Aşılarla ilgili bugün artık çok net bir tablo var, bu aşıların yapıldığı ve yaygın uygulandığı yerde salgın bitiyor. Aşılama etkinliği eşittir Covid-19 salgının bitmesidir, bu kadar net ve açık biçimde ortada" diyen Hotamışlıgil, "Aşı karşıtlığı ve bilime dayanmadan yapılan tartışmalar, toplum sağlığını tehdit ediyor. Bu sadece Türkiye ile alakalı bir durum değil, tüm dünyada da böyle" ifadesini kullandı.

415