Terör örgütünün yönetim kadrosuna ağır darbe

Irak'ın Türkiye ve İran sınır şeridi üzerinde 29 yıldır 800 köyü işgal eden terör örgütü PKK, sınır ötesi operasyonlardan sonra bölgede kapana kısıldı.

F5HABER F5HABER
Terör örgütünün yönetim kadrosuna ağır darbe

40 yılı aşkın kanlı tarihiyle Türkiye'nin birlik ve beraberliğine ket vurmak isteyen PKK, özellikle son yıllarda gerçekleştirilen kararlı operasyonlarla hem dışarda hem de içerde yok olma durumu ile karşı karşıya.

Bunun en önemli sebebi ise hem istihbari hem de askeri olarak gerçekleştirilen nokta atışları.

Terör örgütünün yönetim kadrosuna ağır darbe - Resim : 1

PKK ÇARESİZLİK İÇİNDE

Irak'ın Türkiye ve İran sınır şeridi üzerinde 29 yıldır 800 köyü işgal eden terör örgütü PKK, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) sözde üst düzey yöneticilerine yönelik düzenlediği nokta atışı operasyonlar karşısında büyük bir telaş ve çaresizlik içinde.

Irak'ta önce Kandil ardından Musul'un Mahmur ve son olarak Sincar ilçesinde konuşlanan PKK, TSK'nın düzenlediği başarılı operasyonlarından öncesine kadar yayılmacı bir siyaset izliyordu.

Ancak TSK'nın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile Irak içinde örgüte karşı sürdürdüğü operasyonlar sonucu PKK'nın hareket kabiliyeti ciddi bir şekilde azaldığı gibi yayılmacı politikasında da gerileme yaşandı.

Örgüt, TSK'nın Kandil'e düzenlediği Pençe 1 ve Pençe 2 harekatlarıyla kalbinden ağır darbeler aldı.

YÖNETİM KADROSUNA DARBE

Terör örgütü PKK son olarak, MİT ve TSK'nın ortak operasyonu sonucu 27 Haziran 2019'da KCK’nın sözde Başkanlık Divanı ve Yürütme Konseyi üyesi Diyar Garip Muhammed'in Kandil'de öldürülmesiyle büyük bir paniğe kapıldı.

Irak'ın Süleymaniye vilayetinden olan Muhammed'in öldürülmesinin ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) hedef tahtasına oturtan PKK, başta Peşmerge güçleri olmak üzere devlet kurumlarının, diplomatik misyonların hedef alınacağı tehdidinde bulundu.

"PKK 800 KÖYÜ İŞGAL ETTİ"

PKK, Diyar Garip Muhammed'in öldürülmesi olayından sonra IKBY'yi TSK ve MİT'le iş birliği yapmakla suçlayarak, kent merkezlerinde eylemler gerçekleştirmek için "Kürdistan Koruma Cevheri" adında yeni bir grup kurduklarını duyurmuştu.

IKBY Güvenlik Ajansı da suçlanmaya ilişkin 7 Temmuz'da yayımladığı yazılı açıklamada, "PKK bölgeye çatışma ve istikrarsızlığın getirilmesinin asıl sebebidir. IKBY'deki 800'den fazla köy ve yerleşim biriminin yeniden imarı önünde yıllardır engel teşkil ediyorlar." ifadelerine yer vermişti.

ÖRGÜTÜN IRAK YAPILANMASI

Terör örgütü PKK, 1980'li yılların başında Lübnan ve Suriye'deki askeri kamplarını bugün varlık gösterdiği Irak-İran sınırındaki Kandil bölgesine taşıdı.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Iraklı Kürt partilere yönelik saldırısını fırsat bilen PKK, sınır hattında meydana gelen boşluğu 1990'a kadar yayılmacı bir politikayla doldurdu.

IKBY'de hakim iki parti, Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Partisi, 1990'lı yıllarda PKK ile silahlı mücadele ederek örgütü bölgelerinden atmak için girişimlerde bulundu.

Örgüt daha sonra Musul'un Mahmur ilçesinde Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan "Mahmur Kampı"nı askeri üse çevirerek, çocuklar dahil kamptaki herkesi silah altına aldı.

Başta Kandil olmak üzere Türkiye ve İran sınırı üzerindeki Irak'ın 800 köyünü işgal eden PKK, Mahmur'dan sonra gözünü Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Musul'un Sincar ilçesine çevirdi.

Terör örgütü DEAŞ'ın, Ağustos 2014'te Sincar'daki Ezidilere saldırmasını bahane eden PKK, savaş mağduru Ezidileri silahlandırarak farklı isimler altında gruplar kurdu.

SONRAKİ HABER