Merdivenlere seramik döşeme uygulaması nasıl yapılır?

Gün içerisinde sıklıkla kullanılan ve katlar arasındaki geçişleri sağlayan merdivenler, dekoratif açıdan birbirinden farklı görünümlere sahip olabiliyor.

F5HABER F5HABER
Merdivenlere seramik döşeme uygulaması nasıl yapılır?

 Geçmişte genellikle mermerle kaplanan merdivenlerde, özellikle son zamanlarda seramiklere yer vermek adeta bir trend haline gelmiş durumda. Seramik ile kaplanan merdivenler, daha estetik ve şık bir görünüm kazanmakta. Farklı ebat ve boyutlarda tercih edilebilen merdiven seramiği modelleri, tahmin edilenden daha kolay şekilde uygulanabiliyor. Sizler için hazırladığımız rehber niteliğindeki  yazımız ile merdivenlerinize hayalinizdeki görünümü kazandırabilecek ve yüklü masraflardan kurtulabileceksiniz.

Merdivenlerde Seramik Kullanılır mı?

Merdivenlere seramik döşeme uygulaması nasıl yapılır? - Resim : 1

Merdivenler birçok farklı zemin kaplama malzemesi ile döşenebilmekte. Evin ya da ofisin estetik anlayışına göre tercih edilebilen bu malzemeler arasında granit, mermer, seramik ve ahşap öne çıkmakta. Peki dekorasyonun vazgeçilmez parçası olan seramikler merdivenlere döşenebilir mi? Seramikler, tüm zemin ve duvarlara uygulanabileceği gibi merdivenlerde de pekala tercih edilebiliyor. Üstelik ortama daha şık ve estetik bir görünüm kazandıran seramikler, birbirinden farklı modelleriyle birlikte her zevke hitap edebilen bir yapı malzemesi olarak öne çıkıyor. Merdivenlerde seramik tercih etmeden önce dikkat edilmesi gereken tek ve en önemli husus, uygulanacak olan alanın konumu. 

Merdiven için seramik seçerken malzemenin kaymaz bir yapıya sahip olması son derece önemli. Çünkü merdivenlerin, gencinden yaşlısına yaşam alanının tüm sakinleri tarafından kullanıldığını unutmamak gerek. Dolayısıyla merdivenlerin kaymaması, bu noktada büyük önem taşıyor. Ek olarak seramik uygulanacak olan merdiven, eğer çok sık kullanılan bir alanda yer alıyorsa daha kalın modellere yönelmenizde fayda var. İstediğiniz tarza uygun seramiği seçtikten sonra döşeme işlemlerine geçebilirsiniz.

Merdivenlere seramik döşeme uygulaması nasıl yapılır? - Resim : 2

Merdivenlere seramik döşeme işlemi, zemine uygulanan klasik yöntemlerden farklı değil. Döşeme işlemine geçmeden önce ihtiyaç duyacağınız malzemeleri kısaca saymakta fayda bulunuyor. Merdivenleri seramikle kaplamak için ihtiyaç duyulan malzemeler şu şekilde;

  •  Seramik yapıştırıcısı
  • Derz artısı
  • Derz dolgusu
  • Spatula
  • Seramik malası
  • Su terazisi
  • Bez veya sünger

Bu malzemelerle birlikte tarzınıza ve estetik anlayışınıza uygun merdiven seramiği modelleri arasından seçim yaparak döşeme işlemine hemen başlayabilirsiniz. Yapılması gereken ilk işlem zeminin düz olduğundan emin olmak. Bunun için su terazisini kullanabilirsiniz. Daha sonra yapacağınız işlem ise merdivenin zeminine yapıştırıcı harcını spatula ile birlikte sürmek. Köşelerden başlamaya dikkat edilmesi gereken bu işlemden sonra seramikleri merdivenlere hafifçe bastırarak devam etmelisiniz. Seramiklerin kesiştiği noktalarda aralara takoz veya derz artısını yerleştirmeyi unutmayın. Bu işlemi es geçerseniz seramikler eşit olmayacak ve genel görüntüde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkacaktır. 

Merdivenlere seramikleri döşedikten sonra aralarındaki derz boşluklarını doldurmadan önce yaklaşık 1 günlük bekleme süresi tanımalısınız. Bekledikten sonra aralardaki derz artısını çıkarıp boşluklardaki tozları süpürge, bez veya sünger yardımıyla temizlemelisiniz. Daha sonra derz dolgusunu, seramik malası yardımıyla araları dolduracak şekilde sürmelisiniz. Bu işlemden sonra 1 günlük kuruma süresini beklemeli ve derz dolgusu sırasında taşan kısımları spatula ile birlikte silmelisiniz.

SONRAKİ HABER