Diplomatı şehit eden terörist HDP'li vekilin ağabeyi

Erbil'de Türk diplomatlara saldırıda baş şüphelinin Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Mazlum Dağ olduğu açıklandı. Aranan failin HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın ağabeyi olduğu ortaya çıktı Konuya ilişkin HDP'den yapılan açıklamada "Bu saldırı gerekçe gösterilerek, kardeşinin adı üzerinden bir milletvekilimizin hedef haline getirilmesi ağır bir provokasyon girişimidir ve asla kabul edilemez. " ifadelerine yer verildi.

F5HABER F5HABER
Diplomatı şehit eden terörist HDP'li vekilin ağabeyi

Geçtiğimiz günlerde Irak'ın Erbil kentinde yaşanan terör saldırısı Türkiye'yi yasa boğdu. Bölgenin en sıkı korunan merkezinde bulunan bir restoranda Türk Diplomat Osman Köse silahlı saldırıya uğrayarak şehit edildi. Saldırganın böylesine korunaklı bir yerde çifte silahlı gerçekleştiriği terör eyleminin ardından Türkiye, 25 yıl sonra ilk kez yurt dışında bir diplomatını şehit verdi.

Irak’ın Erbil kentinde Türk konsolosluk çalışanlarına yönelik saldırının faillerinden biri olan ve ismi dün Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Emniyeti tarafından açıklanan Mazlum Dağ’ın HDP Diyarbakır milletvekili Dersim Dağ’ın kardeşi olduğu ortaya çıktı.

Diplomatı şehit eden terörist HDP'li vekilin ağabeyi - Resim : 1

Dün ilerleyen saatlerde Kuzey Irak emniyet yetkilileri, 1992 Diyarbakır doğumlu Mazlum Dağ’ın, Türk konsolosluk çalışanı Osman Köse’yi öldüren saldırgan olduğunu açıklamışlardı. Bu kişinin HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ’ın kardeşi olduğunun anlaşılmasının ardından HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli bir açıklama yayınladılar.

Biran önce aydınlatılması gerektiği söylenen ve kınanan saldırıyla ilgili açıklamada, “Yaygınlaştırılan çatışma siyasetinin sivil yaşam alanlarına taşırılmasını, nerede olursa olsun konsolosluk çalışanlarının hedef alınması asla kabul edilemez. Kimden gelirse gelsin, partimiz bu vahim saldırının karşısındadır. Beklentimiz, bu karanlık ve pek çok soru işaretini barındıran olayın bir an önce ve herhangi bir şüpheye yer bırakılmayacak şekilde aydınlatılması, faillerinin bulunması yönündedir. Öte yandan bu saldırı gerekçe gösterilerek, kardeşinin adı üzerinden bir milletvekilimizin hedef haline getirilmesi de ağır bir provokasyon girişimidir ve asla kabul edilemez” denildi.

Saldırgan Mazlum Dağ’ın Erbil’e sık sık gidip geldiği hatta bir dönem Erbil’de yaşadığı ve şehirdeki bir Türk restoranında garson olarak da çalıştığı iddia ediliyor.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi de terör saldırısı olarak nitelediği saldırının Mazlum Dağ’ın da aralarında bulunduğu faillerinin yakalanması için operasyonların sürdüğünü belirtiyor.

Saldırıyı gerçekleştiren kişilerin sayısı konusundaysa halen çelişkili bilgiler bulunuyor. Bazı kaynaklar 3 bazı kaynaklarsa saldırıyı 4 kişinin gerçekleştirdiğini söylüyorlar.

Saldırının gerçekleştiği kafeteryanın güvenlik kamerası görüntülerindeyse bir kişin,in elinde silahla ateş ettiği bir başka kişinin de ona uzunca bir süre engel olmaya çalıştığı görülüyor. Görüntülerde kafeterya içerisinde insanların panikle kaçıştıkları bir kısmının da yere yattıkları saldırganların da bir süre sonra kaçarak uzaklaştıkları yer alıyor.

Saldırı gerçekleşir gerçekleşmez Erbil’de şehir giriş çıkışlarında alınan güvenlik önlemleri de sürüyor. Öte yandan Erbil’de Türk Başkonsolosluğu’nun bulunduğu bina ve çevresindeki güvenlik önlemleri de arttırılmış durumda. Binanın bulunduğu alanda bekleyen silahlı güvenlik görevlileri dikkat çekiyor.

1992 Diyarbakır doğumlu olan Mazlum Dağ ve ailesi Diyarbakır'da yaşıyor. Erbil’de özellikle Türklerin gittiği Family Mall isimli alışveriş merkezinde bulunan bir mekânda şef garson çalıştığı öğrenilen baş şüphelinin Mahmur bölgesine saldırıdan önce giriş-çıkış yaptığı tespit edildi. Dağ’ın kendi halinde sakin bir kişiliğe sahip olduğu ifade ediliyor.

Erbil'de 17 Temmuz’da Huqqabaz adlı restorana düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomat Osman Köse şehit edilmiş  iki Irak vatandaşı Neriman Osman ve Beşdar Ramazan da hayatını kaybetmişti.

Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, Türkiye’nin konsolosluk görevlisi ve iki Irak vatandaşının yaşamını yitirdiği Erbil’deki saldırıya ilişkin soruşturma başlatılmıştı.

SONRAKİ HABER