Gayrimenkul sektörü, BDDK'nın konut kredileri kararını değerlendirdi: Kim, nasıl etkilenir?

İkinci konutunu alacaklara yönelik yapılan kredi düzenlemesini değerlendiren sektör temsilcileri, söz konusu kararların ilk evini alacakların önünü açabileceğini ve konut fiyatlarındaki artışı frenleyebileceğini bildirdi.

Gayrimenkul sektörü, BDDK'nın konut kredileri kararını değerlendirdi: Kim, nasıl etkilenir? - Sayfa 1

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gitmiş, ikinci el konutunu alacaklara yönelik çeşitli kısıtlamalar getirmişti.
 

117
Gayrimenkul sektörü, BDDK'nın konut kredileri kararını değerlendirdi: Kim, nasıl etkilenir? - Sayfa 2

Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında, ikinci ve sonrası konut alımında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılmıştı. 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5'i kadar kredi kullandırılabileceği açıklanmıştı.
 

217
Gayrimenkul sektörü, BDDK'nın konut kredileri kararını değerlendirdi: Kim, nasıl etkilenir? - Sayfa 3

BDDK tarafından alınan karara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan sektör temsilcileri, ikinci evini alacaklara yönelik uygulanacak kısıtlamalar sayesinde daha istikrarlı piyasa oluşumu sağlanabileceği görüşünde birleşti.
 

317
Gayrimenkul sektörü, BDDK'nın konut kredileri kararını değerlendirdi: Kim, nasıl etkilenir? - Sayfa 4

'Daha istikrarlı piyasa oluşumuna yönelik bir adım'
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, BDDK'nın konut alımlarında kullanılan kredilere yönelik sınırlama kararını, "daha istikrarlı piyasa oluşumuna yönelik bir adım" olarak algıladıklarını söyledi.

417