Eyüpsultan'da tarihi mezarlığı defineciler talan etti iddiası

İstanbul’un tarihi mezarlıklarından Eyüpsultan Mezarlığı, bir kez daha definecilerin hedefi oldu. Servet-i Fünun dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib’in demir parmaklıklarla çevrili kabri, paramparça edildi.

Eyüpsultan'da tarihi mezarlığı defineciler talan etti iddiası - Sayfa 1

İstanbul’un en eski ve tarihi mezarlıkları arasında yer alan, Mareşal Fevzi Çakmak, Necip Fazıl Kısakürek gibi isimlerin de kabrinin bulunduğu Eyüpsultan Mezarlığı’nda, Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib’in kabri, definecilerin talanına uğradığı iddia edildi.
 

Eyüpsultan'da tarihi mezarlığı defineciler talan etti iddiası - Sayfa 2

Taşları kırılıp, etrafa dağılan mezarlığın ne zaman bu hale geldiği bilinmese de, eski halinden eser kalmadı.

Etrafı demir parmaklıklarla çevrili lahit tipi mezarda, kemikler de gün yüzüne çıktı.

Eyüpsultan'da tarihi mezarlığı defineciler talan etti iddiası - Sayfa 3

İBB Miras ekiplerinin restorasyon çalışması yürüttüğü mezarlıkta, yazarın mezarında tespit çalışmaları yapıldığı ve kısa süre içerisinde onarılacağı bildirildi.

Eyüpsultan'da tarihi mezarlığı defineciler talan etti iddiası - Sayfa 4

Tarih araştırmacısı Hüseyin Kala, “Eyüp’te Pierre Loti tepesinde gezerken Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından, edebiyatçılarımızdan birinin mezar taşının kırıldığını, mezarının harap edildiğini ve parçalandığını gördüm. Bununla ilgili gerekli yerlere bilgi verdik. Burada asıl problem definecilerin Müslüman mezarını açmaları. Müslüman mezarlarında herhangi bir şey bulamazlar. Buraya boşuna gelip mezar taşlarını tahrip ediyorlar.” dedi.