Ev ve araba satışında yeni dönem! Fiyatları dibe çekecek hamleler

Ev ve araba satışında yeni dönem başladı. Kasım ayında yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde kimlik doğrulaması yapmadan gayrimenkul ve araç ilanı verme dönemi bitiyor. Buna göre, şahısların kendisine, birinci veya ikinci dereceden akrabasına ait olmayan ilanları yayınlaması yasaklanırken, işletmelerin de yetki belgelerini doğrulaması gerekiyor. Uymayana ihlal başına 100 bin TL’ye kadar ceza var.

Ev ve araba satışında yeni dönem! Fiyatları dibe çekecek hamleler - Sayfa 1

Sahte ilanlarla yapılan dolandırıcılıklar ve spekülatif fiyat artışları Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Kasım ayında yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle, ilan sitelerinde kimlik doğrulaması yapmadan gayrimenkul ve araç ilanı verme dönemi bitiyor. Buna göre, şahısların kendisine, birinci veya ikinci dereceden akrabasına ait olmayan ilanları yayınlaması yasaklanırken, işletmelerin de yetki belgelerini doğrulaması gerekiyor. Uymayana ihlal başına 100 bin TL’ye kadar ceza var. Biz de düzenleme öncesi yaşanan sıkıntıları ve atılan adımları mercek altına aldık. İşte tüm yönleriyle sahte ilan düzenlemesi...

126
Ev ve araba satışında yeni dönem! Fiyatları dibe çekecek hamleler - Sayfa 2

Yasalara göre emlak ofisinin yetki belgesi sahibi olması, pazarlanacak mülk için de mal sahibi ile yetkilendirme sözleşmesi yapılması şart.
 

226
Ev ve araba satışında yeni dönem! Fiyatları dibe çekecek hamleler - Sayfa 3

Ama ilan sitelerinde bunlar kontrol edilmiyor. Bugün en bilinen emlak ilan portallarında dahi çok sayıda hayali ev ilanı var.
 
 

326
Ev ve araba satışında yeni dönem! Fiyatları dibe çekecek hamleler - Sayfa 4

Hürriyet'in haberine göre; Sahibinden adı altında sahte bilgilerle dolandırıcıların, emlak ofisi adı altında yetki belgesiz işletmelerin yer aldığı ilan siteleri büyük mağduriyetlere zemin hazırlıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
 
 
 

426