Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yüzde 65’in üzerinde kira artışı mümkün mü? Ara zam yapılabilir mi?

1 Temmuz itibarıyla kira artışında yüzde 25 sınırının sona ermesiyle birlikte, ev sahibi ve kiracılar artık eski usule göre zam oranını belirleyecekler. Temmuz ayında açıklanan kira artış oranı yüzde 65 civarında. Bu durum, eski ve yeni kiracılar arasındaki kira farkını daha da açtı.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yüzde 65’in üzerinde kira artışı mümkün mü? Ara zam yapılabilir mi? - Sayfa 1

Yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte kira artışında yeni bir dönem başladı. TÜFE'nin 12 aylık ortalaması esas alınarak kira zam oranı belirlenecek. Ancak yüzde 25 sınırlaması nedeniyle bazı kiracıların oturdukları dairelerin kirası oldukça düşük kaldı.
 

111
Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yüzde 65’in üzerinde kira artışı mümkün mü? Ara zam yapılabilir mi? - Sayfa 2

'Sınırsız kira artışı mümkün değil'
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet' yaptığı açıklamada, yeni dönemde kira artışının yüzde 65 civarında belirleneceğini, ancak bu oranın üstünde zam yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, ev sahiplerinin sınırsız kira artışı yapma hakkına sahip olmadığını ve ara zam yapılamayacağını vurguladı.

211
Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yüzde 65’in üzerinde kira artışı mümkün mü? Ara zam yapılabilir mi? - Sayfa 3

YÜZDE 65’i̇n üzeri̇nde zam yapılabi̇li̇r mi̇? Taraflar kendi̇ aralarında ki̇ra uyarlaması yapabi̇li̇r mi̇?
 
Bir kiracının son 2 yılda kira artış oranı yüzde 25 şeklinde olduysa eski kiracı ile yeni kiracı arasındaki farkın ciddi bir şekilde arttığını söylemek mümkün. Sahada gördüğümüz kadarıyla bunların birçoğu davaya dönüştü ya da arabulucu üzerinden bir anlaşma yoluna gidildi. 

311
Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Yüzde 65’in üzerinde kira artışı mümkün mü? Ara zam yapılabilir mi? - Sayfa 4

Ülkemizde 200 bini geçen dava sayısı olduğunu söylemek mümkün. Eski kiracılar ile yeni kiracılar arasındaki farkın TÜFE düzenlemesi olsa da kısa sürede toparlanması mümkün değil. 5 yılı geçen kira sözleşmeleri kira tespit davasına konu oluyor. 

411