Erken emeklilik ve istifa ile kıdem imkanı! Binlerce çalışan doğrudan yararlanıyor

Bazı koşulların sağlanması durumunda erken emeklilik söz konusu olabiliyor. Kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için devlet tarafından kadınlara birçok hak tanınıyor. Son yıllarda hayata geçen düzenlemeler, çalışan kadınların iş hayatında “anne” olarak da var olabilmelerini kolaylaştırırken onları pek çok anlamda destekliyor. Doğum borçlanması da kadınlar erken emekli olmasına imkan sağlıyor. Peki kimler doğum borçlanmasından yararlanabilir? İşte detaylar...

Erken emeklilik ve istifa ile kıdem imkanı! Binlerce çalışan doğrudan yararlanıyor - Sayfa 1

Anneler aile bütçelerine destek olmak için gece gündüz demeden çalışırken çocuklarını da büyütmek için yoğun çaba gösteriyorlar. Annelerin yükleri ağır ve hakları ödenemez. Ancak yasalarımız fedakar annelerin yüklerini hafifletmek için çalışma hayatında ve sosyal güvenlik uygulamalarında birçok imkan sağlıyor. Her yıl mayıs ayının ikinci pazar günü ‘Anneler Günü’ olarak kutlanıyor. Bu yıl 12 Mayıs’a (bugün) denk gelen bu özel günde, annelerin toplum ve insanlık tarihindeki kutsal yeri ve önemi bir kez daha hatırlanacak. Biz de bu anlamlı gün dolayısıyla çalışan-çalışmayan tüm annelere sağlanan kolaylıkları ve ayrıcalıkları araştırdık. İşte detayları...
 

115
Erken emeklilik ve istifa ile kıdem imkanı! Binlerce çalışan doğrudan yararlanıyor - Sayfa 2

112 GÜNLÜK İZİN 
Çalışan kadınların iş yükü daha fazla. Hem çocuk büyütüyorlar hem de ev işleriyle uğraşmak zorunda kalıyorlar. Üstelik aile bütçelerine katkı sunmak için yoğun emek harcıyorlar. Devlet de bu anlamda kadınlara önemli destekler sağlıyor. Doğum izni bunlardan en önemli olanı. Kadın sigortalıların doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık (16x7=112 gün) izin hakkı var. Çoğul gebelikte (ikiz) bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Hamilelik süresince periyodik kontrollerde izin alınabiliyor. İşyeri de kadınları ‘doğum izni kullandı’ diye haksız yere işten çıkaramıyor.

215
Erken emeklilik ve istifa ile kıdem imkanı! Binlerce çalışan doğrudan yararlanıyor - Sayfa 3

BİR KEREYE MAHSUS 860 LİRA 
Annelere halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de yapılıyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkur’lu olması ve o kişi adına en az 120 gün prim ödemesinin olması gerekiyor. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. Ödeme 2024 itibarıyla 860 lira. Doğum yapan kadın sigortalı değilse ödeme sigortalı eşe yapılıyor. Ödemeyi almak için doğumun gerçekleştiği hastane tarafından emzirme raporu girişi ve çocuğun nüfus kaydı yapılmalı.

315
Erken emeklilik ve istifa ile kıdem imkanı! Binlerce çalışan doğrudan yararlanıyor - Sayfa 4

EV KADINLARINA ‘İSTEĞE BAĞLI’ PRİM 
Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusunda çalışma yürütülüyor. İsteğe bağlı sigortalı olan ev kadınlarına bu kapsamda devlet destek sağlayacak ve emeklilik yolunu açacak.

415