Enflasyon asgari ücreti nasıl etkileyecek?

Tüketici fiyat endeksi kasımda yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Enflasyonun asgari ücreti nasıl etkileyeceği ise merak ediliyor.

Enflasyon asgari ücreti nasıl etkileyecek? - Sayfa 1

Kasım ayı enflasyon oranı yüzde 3,28 olarak açıklanırken, yıllık olarak ise 2022'nin kasım ayına göre yüzde 61,98 olarak öne çıktı. 5 aylık enflasyon farkının yüzde 33,65 olduğu tespit edilirken, güncel asgari ücret olan 11 bin 402 tlye zam yapılması bekleniyor.
 

Enflasyon asgari ücreti nasıl etkileyecek? - Sayfa 2

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-iŞ) masaya açlık sınırının altında pazarlığa oturmayacağını belirtirken, açlık sınırı miktarı 14 bin 25 tl olarak açıklandı. 

Enflasyon asgari ücreti nasıl etkileyecek? - Sayfa 3

Asgari ücretin TÜRK-İŞ açlık sınırına getirilmesi halinde, asgariye yüzde 25'lik bir zam bekleniyor. Fakat enflasyon oranının yüksek olması nedeniyle, 5 aylık enflasyon farkının, yani yüzde 33'lük zam ve refah payı eklenmesi seçenekler arasında yer alıyor.
 

Enflasyon asgari ücreti nasıl etkileyecek? - Sayfa 4

Asgari ücrette senaryolar ne?
Asgari ücrete yaklaşık olarak enflasyon oranında yüzde 35'lik bir oranda zam yapılırsa vatandaşın eline geçecek net asgari ücretin 15 bin 393 lira olacağı tahmin ediliyor.