Emekli maaşında hesap değişti! Temmuz zammı oranı belli oldu, işte yeni maaşlar

Milyonlarca emekli Temmuz zammına kilitlendi. Zam oranları ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip edilirken en düşük emekli aylığının ne kadar artacağı da merak konusu oldu. Emekli zammında yeni rakamlar ortaya çıktı. İşte son tahminler...

Emekli maaşında hesap değişti! Temmuz zammı oranı belli oldu, işte yeni maaşlar - Sayfa 1

Milyonlarca emekli en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını merakla bekliyor. Ekonomist Muhammet Bayram merak edilen soruları cevapladı. İşte detaylar...
 

110
Emekli maaşında hesap değişti! Temmuz zammı oranı belli oldu, işte yeni maaşlar - Sayfa 2

Emeklilerin yeni dönem zamlı maaşları için son viraja girildi. TÜİK, 3 Temmuz tarihinde haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Böylece yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon farkı belirlenecek. Özellikle maaş zammı dönemlerinde emekliler tarafından kök maaş ve en düşük emekli maaşı açısından bazı kafa karışıklıkları yaşanıyor. Peki kök maaş nedir, en düşük emekli maaşından farkı ne? Kök maaşlara bir düzenleme yapılacak mı? En düşük emekli maaşı için beklenti ne?
 
 

210
Emekli maaşında hesap değişti! Temmuz zammı oranı belli oldu, işte yeni maaşlar - Sayfa 3

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Kök maaşa ilişkin tartışmalar son yıllarda yapılmaya başlandı. Yapılan artışlar kök maaşa yapıldığı ve ciddi oranda maaşı etkilediği için bir kafa karışıklığına yol açtı.
 

310
Emekli maaşında hesap değişti! Temmuz zammı oranı belli oldu, işte yeni maaşlar - Sayfa 4

Devlet yatırılan prime göre bir maaş hesaplıyor ve eğer sigorta primini düşükten yatırdıysanız maaşınız muhtemeldir ki en düşük emekli maaşı skalasında olacak.
  O yüzden en düşük emekli maaşı alanlar yapılan oransal zamların kendilerine yaramadığını söylemeye başladı. Emekliler kök maaşlarını öğrenebilirler. E-Devlet üzerinden giriş yapıp sigorta sistemi üzerinden asıl maaşlarını öğrenebilirler. Kök maaş asıl prime esas ücrettir. Prime esas ücret üzerinden oransal zamlar yapılır. Sene sonunda yüzde 25 zam yapılacaksa prime esas kazanç üzerinden yapılacaktır.

410