Dünya'nın öbür ucunda 'ülkedeki tek Türk': Petrol ve gün yüzüne çıkmamış altın yatakları var

Isparta'nın sakin sokaklarından binlerce kilometre ötedeki maceraya adım atan Kırkar, Güneydoğu Asya'nın gizemli ülkesi Doğu Timor'da yeni bir hayata merhaba dedi. bu ülkeye gitmeye karar veren Kırkar, bir aylık planın ardından hayatının dönüşeceği bir serüvenin içine girdi. Adadaki tek Türk olarak karşılanan Kırkar, buradaki deneyimlerini anlattı.

Dünya'nın öbür ucunda 'ülkedeki tek Türk': Petrol ve gün yüzüne çıkmamış altın yatakları var - Sayfa 1

Çok küçük yaşlarda çalışmaya başlayan ilkokul mezunu Ayhan Kırkar, Isparta'nın Senirkent ilçesinde doğdu. "18 aylık askerlik sürecinde bile ailemden bir kuruş destek almadım, zaten aklına gelip yollayan da olmadı" diyen Ayhan, 1993 yılından bu güne kadar farklı işlerde çalıştı. Yeri geldi farklı alanlarda tek başına iş sahibi oldu. Köftecilik, kafeterya, kafe, market işletmeciliği de bunlar arasındaydı.
 

Dünya'nın öbür ucunda 'ülkedeki tek Türk': Petrol ve gün yüzüne çıkmamış altın yatakları var - Sayfa 2

En son Doğu Timor'a gitmeden önce Antalya’daki iki arabasını araç kiralama firmalarına kiralamak için veriyordu. "Yine kimseye ihtiyacım yoktu. Sadece yaptıklarımı, sahip olduklarımı çekemeyen abilerim ve kardeşlerim vardı" diyen Ayhan’ın hayatı, abisine yardım için gittiğini düşündüğü o 1 hafta içinde değişti.
Güneydoğu Asya'da, Avustralya ile Endonezya arasında yer alan bir ada devleti olan Doğu Timor ile ilgili hiçbir fikri yoktu. Burada işletmecilik yapan abisine yardım için 1 aylığına geldiğini düşünen Ayhan, ülkede henüz 1 hafta geçirmişken, abisi "1 haftalığına Kamboçya’ya tatile gidiyorum" diyerek kendisini orada tek başına bıraktı.

Dünya'nın öbür ucunda 'ülkedeki tek Türk': Petrol ve gün yüzüne çıkmamış altın yatakları var - Sayfa 3

Abisi tarafından dünyanın öbür ucunda dolandırılmış
"Ne yol biliyorum ne de dil" diyen Ayhan Kırkar, “Bildiğim tek şey vardı. O da abimin 'Denize sıfır evim var' diyerek beni bıraktığı kümes gibi bir pansiyon odasının olduğu. Bir de onun restoran diye adlandırdığı hiçbir şeye benzemeyen, içinde farelerin cirit attığı pislik içinde bir mekan” dedi.
"Burada çalışmak adına söylenecek çok şey olmasa da iş ticarete gelince konuşacak şeyler var" diyen Ayhan, “İnsanların şunu iyi bilmesi gerekir. Burası yeni, taze bir ülke ve gelişmeye uygun. Yemeden içmeye her şey dışarıdan temin ediliyor. Bu da maddi gücü yerinde olan gıda firmaları, inşaat firmaları, her alanda yatırımcılar için iyi bir fırsat demektir” ifadelerine yer verdi.

Dünya'nın öbür ucunda 'ülkedeki tek Türk': Petrol ve gün yüzüne çıkmamış altın yatakları var - Sayfa 4

Doğu Timor Adası'nın konum olarak geleceğinin oldukça parlak olduğuna dikkat çeken Ayhan Kırkar, “Petrol ve henüz gün yüzüne çıkmamış altın yataklarına sahip, yaşamaya değer bir ülke olarak görülüyor. Bu yüzden başta Amerika, Çin, Avustralya ve diğer ülkeler olmak üzere hep göz hapsinde” diyerek ekledi: