Dünyanın en yaşlı armut ağacı: 1100 yıldır meyve veriyor

Artvin'de 1100 yıllık armut ağacında meyve hasadı yapıldı. Hasada katılan Vali Doruk, "Sıradan bir armut ağacı değil, 1100 yaşında. Bu bilimsel olarak tespit edildi. Ağaç halen meyve vermeye devam ediyor. Dünyadaki en yaşlı armut ağacına daha uzun ömürler diliyoruz" dedi.

Dünyanın en yaşlı armut ağacı: 1100 yıldır meyve veriyor - Sayfa 1

Artvin'in "sakin şehir" unvanlı Şavşat ilçesinde 1100 yıllık armut ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesi için çalışma yürütülüyor.

110
Dünyanın en yaşlı armut ağacı: 1100 yıldır meyve veriyor - Sayfa 2

Vali Yılmaz Doruk, ilçeye bağlı yaklaşık 2 bin rakımlı Yoncalı köyünde, 11 asırdır ayakta kalarak meyve veren armut ağacını yerinde inceledi.

210
Dünyanın en yaşlı armut ağacı: 1100 yıldır meyve veriyor - Sayfa 3

İlgililerden ağaçla ilgili bilgi alan Doruk, gazetecilere, dünyanın en yaşlı armut ağacının hasadını köylülerle birlikte yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

310
Dünyanın en yaşlı armut ağacı: 1100 yıldır meyve veriyor - Sayfa 4

Doruk, ağacın anıt ağaç niteliğinde olduğunu ve yüzlerce nesle tanıklık ettiğini belirterek, "Sıradan bir armut ağacı değil, 1100 yaşında. Bu bilimsel olarak tespit edildi. Ağaç halen meyve vermeye devam ediyor. Bu çok sevindirici bir durum. Biz de bugün anıt ağacını yerinde görerek hasadını yaptık. İlimizde bulunan yaklaşık 70 çeşit armut türünün bir çeşidi. Bu ağacın dışında bölgede yaşı yaklaşık 4-5 daha asırlara dayanan armut ağacını görmekteyiz." dedi.

410