NYT uydu görüntülerini yayınladı: 3 haftada yüzbinlerce Gazzeli sahil bölgesine sığındı

İsrail'in Refah'a saldırı başlatacağını duyurmasının ardından güvenli bölge ilan edilen Al-Mawasi'ye gelen yüz binlerce insan, yeni kamplarında çok kötü koşullarla karşılaştı. NYT'nin yayınladığı uydu görüntülerinde bölgenin insan akınına uğradığı görülüyor

F5HABER F5HABER
NYT uydu görüntülerini yayınladı: 3 haftada yüzbinlerce Gazzeli sahil bölgesine sığındı

İsrail'in Refah'a girişinin üzerinden geçen 3 haftanın ardından binlerce insan Gazze'nin kuzeyindeki şehirde yeni kamplarında korkunç şartlarla karşılaştı. Gazzelilerin söylediğine göre yiyecek, temiz su ve tuvalet kıtlığının yanı sıra fiyatların şişirilmesi, yaşlı ve engelliler de dahil göç etmesi gereken insanların yolculuğu karşılanamaz hale getiriyor.

70'li yaşlardaki emekli Birleşmiş Milletler yetkilisi Khalil el-Halabi "Korkunç şartlarla mücadele ediyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Su bulmakta bile zorlanıyoruz" dedi. El-Halabi, geçen hafta Refah'tan ayrılarak İsrail'in “insani yardım bölgesi” olarak belirlediği sahil bölgesi Al-Muwasi'ye gitti. El-Halabi, marketlerde yiyecek bulunduğunu, ancak ailesinin parasının çok az olduğunu ve bu yüzden ödeme yapmanın zor olduğunu söyleyerek "Yedi ay süren savaştan sonra elimizde neredeyse hiçbir şey yok" dedi.

800 binden fazla insan Refah'ı terk etti
Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi pazartesi günü yaptığı açıklamada, son iki hafta içinde 800.000'den fazla insanın Refah'ı terk ettiğini söyledi. İsrail ordusu aynı gün yaptığı açıklamada, genişletilmiş tahliye emri verdiğinden bu yana şehirdeki 950.000'den fazla sivilin yer değiştirdiğini söyledi. Bir askeri sözcü ise yaklaşık 300.000 ila 400.000 sivilin kentte kaldığını söyledi. Gazze'deki son göç dalgası 6 Mayıs'ta İsrail'in Refah'ın doğusunda tahliye tebligatları göndermesi ve askeri operasyonlar başlatmasıyla başladı. Bölgedeki sivillerin yarısından fazlası şehre sığınmıştı ve bunların çoğu Gazze'nin başka yerlerindeki çatışmalardan defalarca kaçmıştı.

Ailesini güvenli bölgeye götürmek için 600 dolar ödedi
Tekerlekli sandalyeli bir basketbol oyuncusu olan 27 yaşındaki Ali Jebril, ailesiyle birlikte bu ayın başlarında 35 kişiyi Refah'ın doğusundan Han Yunus'a otobüsle götürmek için 600 dolar ödediklerini söyledi. Tekerlekli sandalyesi pek çok kişinin yeniden yerleştirildiği kumlu sahil bölgelerinde kullanamadığını söyleyen Jebril, Han Yunus'taki bir hastanenin arazisinde bir çadıra taşındı. Jebril "Onurlu bir hayat yaşamıyoruz. Bir felaketle karşı karşıyayız" dedi. Savaşın kendisine toplum üzerinde bir yük haline geldiğini ve sık sık başkalarından yardım istediğini söyledi.

"Yeryüzündki cehennem olarak tanımladık"
BM İnsani İşler Ofisi yetkilisi Edem Wosornu pazartesi günü Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a girmesinden bu yana kentte bir zamanlar aşırı kalabalık olan barınakların ve çadır köylerin büyük ölçüde boşaldığını söyledi. İnsanların Han Yunus ve Deir al Balah yakınlarındaki bölgelere taşındığını ve sanitasyon, su, drenaj veya barınaktan yoksun derme çatma kamplar kurduğunu söyledi. Wosornu, “Bunu bir felaket, bir kabus, yeryüzündeki cehennem olarak tanımladık" dedi.

Yeniden göçler durumu kötüleştiriyor
Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana Gazze nüfusunun dörtte üçünün yerinden edildiğini ve birçok insanın dört ya da beş kez yer değiştirdiğini söyledi. İsrail bu emirleri, Gazze'nin güneyindeki Hamas savaşçılarının kökünü kazımak için gerekli olduğunu söylediği askeri harekâttan önce sivilleri korumaya yönelik insani bir adım olarak nitelendirdi. Ancak yardım grupları, yeniden yerinden edilmelerin zaten felaket olan insani durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi son güncellemesinde insanların 500 ila 700 çadırdan oluşan kümelerde yaşadığını, bunların çoğunun battaniye, naylon ya da eldeki diğer malzemelerden yapıldığını açıkladı. Rapora göre bazı çadırlar dengesiz bir sahil yamacına kurulmuş ve yüksek bölgelerden gelen atıklar konutların yanından denize doğru yuvarlanmıştı.

Sadece 16 yardım konvoyu geldi
Son dönemde Gazze'ye giren ticari kamyon sayısı artarken, Kerem Şalom ve Refah sınır kapılarından güneye giden yardımlar neredeyse durma noktasına geldi. BM'nin Filistinlilere yardım sağlayan başlıca kuruluşu olan UNRWA, salı gününe kadar geçen 16 günlük sürede iki kapıdan sadece 69 yardım kamyonunun giriş yaptığını ve bunun savaşın ilk haftalarından bu yana en düşük oran olduğunu söyledi. Salı günü ise UNRWA sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, malzeme ve güvenlik eksikliğini gerekçe göstererek 19 Mayıs itibariyle Refah'ta gıda dağıtımını askıya aldığını duyurdu ve Gazze'nin güneyindeki iki kritik sınır kapısındaki kapanma ve aksaklıkların son 10 gündür tıbbi malzemelerin hastanelere ulaşmasını engellediği uyarısında bulundu.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda her yer değiştirmenin riskler içerdiğini ve ağır bedeller ödettiğini belirterek "Her seferinde, sahip oldukları birkaç eşyayı geride bırakmak zorunda kalıyorlar: Şilteler, çadırlar, pişirme kapları ve taşıyamadıkları ya da taşımak için para ödeyemedikleri temel malzemeler. Her seferinde sıfırdan, her şeye yeniden başlamak zorunda kalıyorlar" dedi.

SONRAKİ HABER