Kürsüden atıştılar! "Karikatürümsü bir sirk!"

Münih'te düzenlenen Güvenlik Konferansı'nda, Netanyahu ile Zarif'in kürsüden atışmasına sahne oldu. Netanyahu, konuşurken düşürdükleri İHA'nın parçasını da gösterirken, Zarif de "Sirk için seyirci arıyorsunuz" ifadesini kullandı

F5HABER F5HABER
Kürsüden atıştılar! "Karikatürümsü bir sirk!"

İran ile İstail arasında Suriye'de yaşanan gerginlik, bu kez farklı bir şekilde Almanya'nın Münih kentine taşındı. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, konuşma sırasında İsrail ordusunun düşürdüğü ve İran'a ait olduğu belirtilen insansız hava aracının (İHA) bir parçasını göstererek Tahran yönetimine "İsrail'in kararlılığını test etmeyin" dedi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif de, bir sonraki oturumda yaptığı konuşmada Netanyahu'nun İHA'lı çıkışına yanıt verdi ve "Karikatürümsü bir sirk için izleyici arıyorsunuz siz" ifadesini kullandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İran'a sert mesajlar gönderdi. İsrail hava sahasında düşürüldüğü belirtilen bir insansız hava aracının parçasını gösteren Netanyahu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e hitaben "Sayın Zarif, bunu tanıdınız mı? Size ait. İran'ın tiranlarına şu mesajımla Tahran'a dönebilirsiniz: İsrail'in kararlılığını test etmeyin" dedi. İran'ın Suriye'deki askeri varlığını genişletmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Netanyahu, "İran'ın bize tehdit oluşturacak yeni bir terör üssü kurmasına izin vermeyeceğiz" dedi.


İsrail'in gerektiğinde sadece İran'ın "vekillerine" değil, bizzat kendisine de saldırabileceğini vurgulayan Netanyahu'nun, bu sözleriyle Beşar Esad rejimine destek veren Hizbullah'ı kastettiği belirtiliyor. İran'ın nükleer programına da değinen Netanyahu, uluslararası anlaşmaya rağmen İran'ın hâlâ büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Netanyahu, "Tahran balistik füzelerin geliştirilmesi için çalışmaya devam ediyor. İran nükleer silah geliştirir geliştirmez saldırganlığı kontrol edilemeyecek" şeklinde konuştu. İsrail ordusu geçen hafta İran'a ait olduğu belirtilen bir İHA'yı, İsrail hava sahasını ihlal etmesi üzerine düşürüldüğünü ve buna karşılık Suriye'de İran'a ait hedeflere hava saldırısı düzenlendiğini duyurmuştu.

‘Yanıt gereksiz'

Bir sonraki oturumda konuşan Zarif ise, Münih Güvenlik Konferansı'nı, İran'a karşı suçlamalarını seslendirmek için kullananlar olduğunu kaydederken, Netanyahu'ya hitaben "Karikatürümsü bir sirk için izleyici arıyorsunuz siz. Yanıt vermeye layık bir suçlama bile değil. O yüzden şimdi daha ciddi konulara geçiyorum" şeklinde konuştu. Zarif, konuşmasına, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile birlikte gerçekleştirdikleri ve 6 anlaşma imzaladıkları Hindistan'daki resmi görüşmelerin ardından konferansın kapanış gününe yetişmekten mutlu olduğunu söyleyerek başladı.

Konuşmasında, İran'a yönelik suçlamalara yanıt vermeye öncelik veren Zarif, özellikle Netanyahu'yu hedef aldığı konuşmasında "Geçtiğimiz yıl bu forumdan önce de İran'ın Basra Körfezi için hazırladığı Ortak Güvenlik Anlaşması önerisini sundum. Diyaloga, uzlaşıya ve ortak prensiplere dayanan bir anlaşma önerisiydi bu. Bazı komşularımız hatırlarsanız geçen yıl burada Münih Güvenlik Konferansı'nı İran'a karşı suçlamalarını seslendirmek için kullandı. Bazıları da (Netanyahu'yu kastederek) yine bu sabah aynı şekilde bu mecrayı İran'a karşı suçlamalarını duyurmak için kullanmaya devam etti" dedi. Zarif, "Karikatürümsü bir sirk için izleyici arıyorsunuz siz. Bu sabah da bunu yaptınız. Yanıt vermeye layık bir suçlama bile değil; o nedenle şimdi daha ciddi konulara geçiyorum" ifadesini kullandı.

SONRAKİ HABER