İran'ın yeni silahı dünyaya gözdağı veriyor

İran, Amerika'nın hayalet jetlerini düşürebilecek kapasiteye sahip yeni silahını tanıttı. Newsweek, Bavar-373'ün en yeni versiyonunun özelliklerini yazarken ülkenin İsrail ile yaşadığı çatışmalarda silahın caydırıcı bir unsur olarak önem kazandığını belirtti

F5HABER F5HABER
İran'ın yeni silahı dünyaya gözdağı veriyor

İran kısa süre önce Bavar-373 uzun menzilli hava savunma sisteminin Amerikan hayalet savaş uçaklarını engelleyebileceği iddia edilen yeni ve geliştirilmiş bir versiyonunu tanıttı. Yerli üretim Bavar-373 ilk olarak 2019 yılında İran silahlı kuvvetleri için hizmete alındı. Silahın yetenekleri Rusya'nın S-300 füze sistemleri ve ABD yapımı Patriot sistemleriyle karşılaştırıldı.

İran Bavar-373'ün en yeni versiyonunu 17 Nisan'da düzenlenen bir askeri geçit töreninde tanıttı. Silahın İran ile İsrail arasındaki aktif çatışmanın yoğun olduğu dönemde görücüye çıkması dikkat çekti.

İran'ın yeni silahı dünyaya gözdağı veriyor - Resim : 1
Askeri haber kaynağı Special Operations Forces Report (SOFREP), yenilenmiş Bavar-373'ü tanımlarken İran'ın savunma endüstrisi için önemli bir gelişme olduğunu, ülkenin kendine yetme gücünün arttığını ve daha gelişmiş bir hava savunma ağına istediklerinin bir göstergesi olduğunu söyledi. 

"Rus S-300'ün yeteneklerini aştı"
SOFREP, İranlı yetkililerin yeni Bavar-373 hakkında, Rusya'nın gelişmiş S-300 füze sisteminin yetenekleriyle eşleştiğine ve bu yetenekleri aştığına dair cesur iddialarda bulundu. Ancak İran'ın belki de en önemli iddiası, en yeni Bavar-373'ün Lockheed Martin'in F-35 Lightning jetleri gibi radar tespitinden kaçmak için tasarlanmış gizlilik teknolojisiyle donatılmış beşinci nesil savaş uçaklarını önleyebileceği yönünde.

Aynı anda 100 hedefi tespit edebilir
İranlı kaynaklar geliştirilmiş Bavar-373'ün ileri hedef tespit ve takip yeteneklerine sahip olduğunu, bu sayede aynı anda 100'e kadar hava hedefini tespit edebildiğini ve Sayyad-4B füze silahıyla birden fazla tehdidi vurabildiğini bildiriyor.

Raporlara göre yeni Bavar-373'ün yetenekleri 186 mili aşan "etkileyici" bir menzile ve 75 mil irtifa erişimine sahip. SOFREP, İran'ın Bavar-373 silahı hakkındaki iddialarının bağımsız olarak doğrulanmadığını ve yeteneklerini tam olarak değerlendirmeden önce "gerçek dünya testlerine" ihtiyaç olduğunu ekledi.

İran'ın savunma sektörü olgunlaşıyor
Gelişmiş Bavar-373'ün tanıtılması kritik bir noktanın altını çiziyor: İran'ın savunma sektörü bariz bir şekilde olgunlaşıyor. Ülkenin savunma sektöründeki büyüme, Tahran'ı yerel silah geliştirmeye daha fazla kaynak ayırmaya zorlayan uluslararası yaptırımlar sonucunda gerçekleşti. 

SOFREP'e göre bunun bir başka nedeni de "İran'ın Rusya ve Çin gibi ülkelerle stratejik işbirliği geçmişine sahip olması. Uluslararası yaptırımlarla potansiyel olarak yumuşatılmış olsa da, bu işbirlikleri İran'a füze teknolojisi ve hava savunma sistemleri gibi alanlarda değerli teknoloji transferi ve uzmanlık sağladı. Gelişmiş Bavar-373'ün tanıtılmasının özellikle Orta Doğu'nun karmaşık jeopolitik manzarası bağlamında potansiyel düşmanlara yönelik güçlü bir caydırıcılık mesajı vermek için yapılmış olabilir.
 

SONRAKİ HABER