İran, İsrail'i İHA ve füzelerle hedef aldı

Dünya nefesini tutmuş Ortadoğu'dan gelen haberleri takip ediyor. İran, bir süredir tehdit ettiği İsrail'i dün akşam saatlerinde İHA ve seyir füzeleriyle hedef almaya başladı. İsrail ordusu hava kuvvetlerini teyakkuza geçirdi. ABD, ilk açıklamasında İsrail'e destek verdi. İran ABD'yi 'meseleye karışmaması' konusunda uyardı.

F5HABER F5HABER
İran, İsrail'i İHA ve füzelerle hedef aldı

Dünyanın gözü İsrail ile İran arasındaki gerilimdeyken İran, İsrail’e İHA saldırısı başlattı. İran’ın İHA’ların yanı sıra iki adet balistik füze gönderdiği de belirtildi. İHA’ların bazıları, İngiliz ve Amerikan savaş uçakları tarafından Suriye ve Ürdün üzerinde etkisiz hale getirildi.

İran Devrim Muhafızları, İsrail’e yönelik bir saldırı başlattıklarını doğrulayan bir bildiri yayımladı. Devrim Muhafızları, söz konusu saldırının Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluğa yapılan saldırıya karşılık olarak başlatıldığını belirtti. Operasyonun adı, “Doğru Vaat” anlamına gelen “Wa’d al Sadiq“.

Ürdün, İsrail, Lübnan, Mısır ve Irak, saldırıların ardından hava sahalarını kapattı. Ürdün genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Suriye’de olası İsrail saldırısına karşı Şam ve önemli üsler çevresindeki Rus yapımı Pantsir savunma sistemleri alarma geçirildi. Türk Hava Yolları (THY), AJet ve Pegasus’un İstanbul’dan Tahran ve İsfahan’a giden uçakları, Türkiye’den çıkmadan İstanbul’a geri çağırıldı.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, X hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“İran’ın BM Şartı’nın meşru savunmaya ilişkin 51. maddesine dayanarak gerçekleştirdiği askeri harekât, Siyonist rejimin Şam’daki diplomatik tesislerimize yönelik saldırısına bir cevap niteliğindeydi. Artık konu kapanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasında ABD’nin uzak durması gereken bir çatışmadır!”

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın açıklamasında, İran'dan havalanan onlarca İHA'nın İsrail'e doğru ilerlediğini duyurdu.

İsrail hava ve deniz kuvvetlerinin İsrail'e ulaşması saatler sürebilecek İHA'ları takip ettiğini belirten Hagari, ülke genelinde GPS sisteminde bozulmalar yaşanabileceğini aktardı.

Hagari, İsrail'deki saldırı alarmlarının İHA'ların ancak hedeflere yöneldiğinde çalacağını belirterek, İHA'ları bir an önce önlemeye çalışacaklarını söyledi. 

İsrail devlet televizyonu KAN, Hagari'nin açıklamasından önce, İran'ın onlarca İHA ile İsrail'e saldırı başlattığını duyurmuştu.

İSRAİL SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında Tel Aviv'deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı.

Toplantıya Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant, Bakan Benny Gantz, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzli Halevi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve diğer üst düzey yetkililer katıldı.

İran, İsrail'i İHA ve füzelerle hedef aldı - Resim : 2

İsrail Başbakanlık devlet uçağının saldırıda vurulabilmesi endişesiyle havalandığı belirtildi.

BEYAZ SARAY: İSRAİL'İN GÜVENLİĞİNE DESTEĞİMİZ TAM

Beyaz Saray'dan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı İsrail'in savunmasını destekleyecek." ifadeleri kullanıldı.

Hamaney: “Kötü niyetli Siyonist rejim cezalandırılacak”

İran dini lideri Ali Hamaney, X hesabından paylaştığı video mesajında, İsrail’in Şam Konsolosluğu’na saldırı düzenlemesiyle “hatalarına bir yenisini daha eklediğini” belirterek, “Kötü niyetli Siyonist rejim cezalandırılacak” dedi.

İRAN: İSRAİL'İN SALDIRISI İÇİN HAVA VEYA KARA SAHASINI AÇAN ÜLKELERE KARŞILIK VERECEĞİZ

İran medyasında yer alan haberlere göre İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, ülkesine yönelik saldırılara karşı uyarılarda bulundu.

İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır." ifadelerini kullandı.

İSRAİL HAVA SAHASI KAPATILDI 

İsrail hava sahasının, İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle geçici olarak kapatılacağı duyuruldu. 

İsrail Havalimanları İdaresinden yapılan açıklamada, hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren uçuşlara kapatılacağı ifade edildi.

Açıklamada, uçuşların ne zaman yeniden başlayacağına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, bu İHA'ların "saatler sonra" İsrail hava sahasına yaklaşmasının beklendiğini belirtmişti.

Ayrıca İHA'ların İsrail'e yerel saatle gece 2'de ulaşması bekleniyor.

Kanal 12'den yapılan açıklamaya göre, İran, İsrail'e güdümlü füze de fırlattı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden İsrail yönüne havalanan uçakların rotalarından geri döndüğü, hava radar sistemlerine yansıdı.

An itibariyle Orta Doğu'daki uçuş trafiğiyse şu şekilde:

İran, İsrail'i İHA ve füzelerle hedef aldı - Resim : 5

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, "Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak" ifadelerini kullanmıştı. 

NTV Tahran Muhabiri Ali Çabuk konuyla ilgili şunları söyledi:

"İranlı yetkililerden henüz açıklama yapılmadı. Sosyal medya ve İsrailli kaynaklardan edinilen bilgiler İran'ın onlarca İHA'larla İsrail'e doğru bir saldırı başlattığı yönünde.

İran basını, Tahran basını saldırıyı İranlı yetkililere dayandırarak resmi olarak teyit etmiş değil. Saldırı Irak üzerinden mi, İran üzerinden mi başlatıldı henüz belirsiz. Saldırının gerçekleştiği nokta henüz bilinmiyor. Tahran yönetiminden bir bilgi gelmedi. Önümüzdeki saatlerde Tahran yönetimi açıklama yapacaktır.

Drone saldırısının ardından seyir füzeleriyle ikinci bir dalga saldırısının gerçekleşeceği belirtiliyor. Saldırının Tahran yönetimi tarafından gerçekleştirileceği belirtiliyor."

SONRAKİ HABER