ABD üniversitelerinde Gazze eylemleri yayılıyor

ABD üniversitelerinde Gazze için yapılan eylemler devam ediyor. Polis, Güney California ve Teksas üniversitelerindeki eylemlere bir şekilde sert müdahale etti.

F5HABER F5HABER
ABD üniversitelerinde Gazze eylemleri yayılıyor

ABD'de Columbia Üniversitesi yönetimi ile öğrenciler arasında geçen hafta başlayan ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına sebep olan Filistin yanlısı protestolar, ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayıldı.

Ülkenin Kaliforniya eyaletinde bulunan Los Angeles şehrinde de öğrenciler eylem düzenledi.

Öğrenciler okullarının İsrail ile mali bağlarını kesmesini talep etti.

Güney California Üniversitesi’nde kampüs polisi, Gazze eylemi için kurulan çadırları yıkmaya çalıştı.

Polisin öğrencilere sert bir şekilde müdahale ettiği görüldü. OIaylarda en az bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Polis şefi, öğrencilerin protesto etmekte özgür olduklarını ancak kampüs arazisinde kamp yapmalarına izin verilmediğini, bu nedenle memurların çadırları kaldırdığını söyledi.

TEKSAS'TA 10 KİŞİ GÖZALTINDA

Teksas Üniversitesi'ndeki eylemlerde de atlı ve çevik kuvvet teçhizatlı düzinelerce güvenlik memuru bulundu.

Güvenlik güçleri, eylemcileri dağılmaya zorladı. 

Teksas basınında çıkan haberlere göre en az 17 kişi gözaltına alındı.

COLUMBIA’DA NE OLMUŞTU?

Columbia Üniversitesinin Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara tepki göstermek için kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatan Filistin yanlısı göstericilere New York polisinin müdahalesi sonrası, yönetim ile öğrenciler arasındaki gerginlik artmıştı.

Eylemin üniversitenin işleyişi için "tehdit oluşturduğunu" savunan Rektör Minouche Shafik'in yardım talebi üzerine göstericilere müdahale eden polis 108 öğrenciyi gözaltına almış, okul yönetimi de eyleme karışan yaklaşık 80 öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası vermişti.

Eylemler, The New School, New York Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Tufts Üniversitesi, Emerson College, Kuzey Carolina Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, California Üniversitesi, Michigan Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi'ne yayılmıştı.

SONRAKİ HABER