Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Türk doktor: Koronavirüse karşı ilk aşı denendi

Dünya görünmez düşmana karşı savaş veriyor. Koronavirüs tüm dünyada can almaya devam ediyor. Pek çok ülkeden aşı ve ilaç denemeleri yaptıklarına dair haberler geliyor. Ölümcül virüse karşı çalışmalar son sürat ilerlerken Dünya Sağlık Örgütü'nde Avrupa Acil Durumlar ve Bulaşıcı Hastalıklar Direktörü olarak görev yapan Türk Doktor Nedret Emiroğlu'ndan umut veren açıklama geldi. Emiroğlu hastalığın damlacık yoluyla bulaştığını ve aşıyla ilgili 20 farklı çalışmanın olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Türk doktor: Koronavirüse karşı ilk aşı denendi - Sayfa 1

Bütün dünyayı etkileyen koronavirüsün son haftalarda merkezi haline gelen Avrupa'daki acil durumu DSÖ adına takip eden Dr. Emiroğlu, Avrupa ve Türkiye'deki salgına ilişkin durumu "Skype" vasıtasıyla AA muhabirine değerlendirdi.

122
Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Türk doktor: Koronavirüse karşı ilk aşı denendi - Sayfa 2

DSÖ Avrupa Bölge Ofisinin Kopenhag'da olması sebebiyle buradan koronavirüsle ilgili gelişmeleri izlediğini söyleyen Emiroğlu, korona ailesine bağlı yeni bir virüsle karşı karşıya olduklarını belirtti.

 
 

222
Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Türk doktor: Koronavirüse karşı ilk aşı denendi - Sayfa 3

Bu virüsün dünyayı bu denli etkilemesini bekleyip beklemedikleri sorusu üzerine Emiroğlu, "Beklemediğimiz bir durum değil. Özellikle, genelde küreselleşme, seyahatler, kişilerin ülkelerine geri dönmesi durumunda zaten gideceğini, enfeksiyona yol açacağını tahmin ediyorduk. Bu bir zaman meselesi. Diğer bölgelerde çıkmayacak demek değil bu. Bildiğiniz gibi DSÖ de pandemi olarak nitelendirdi. Yani tüm dünyada riskin çok yüksek olduğunu söyledik. Yeni bir virüs olması ve kişilerin buna karşı bağışıklık durumunun olmaması sebebiyle ciddi bir risk gösteriyor." ifadelerini kullandı.
 

322
Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Türk doktor: Koronavirüse karşı ilk aşı denendi - Sayfa 4

"Aşıyla ilgili 20 kadar çalışma var"

Emiroğlu, DSÖ'nün dünyadaki bütün kanalları kullanarak özel sektör, akademi, araştırma enstitüler dahil Ar-Ge anlamında sadece aşı değil, etkin tedavi yöntemlerinin koordinasyonu yönettiğini aktardı.

422