Diyanet açıkladı: Fitre ve zekat kime, ne zaman, ne kadar verilir?

Ramazan ayının gelmesi ve oruç ibadetinin yerine getirilmeye başlamasıyla birlikte 'fitre ne zaman verilir, zekat bayramdan önce mi verilmeli' gibi sorular ön plana çıkmaya başladı.

Diyanet açıkladı: Fitre ve zekat kime, ne zaman, ne kadar verilir? - Sayfa 1

2024 ramazan ayıyla birlikte fitre, zekat gibi konular gündeme geldi. İslam'da temel ihtiyaç ve borçlarının dışında nisap miktarı belli değerde olan her Müslüman fitre vermekle yükümlü olarak kabul edilir. Peki, fitre ne zaman verilir, ne kadar oldu? 2024 Ramazan fitresi bayramdan önce verilir mi?
 

114
Diyanet açıkladı: Fitre ve zekat kime, ne zaman, ne kadar verilir? - Sayfa 2

Fitre ne zaman verilir?
Fitre yani fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir.

214
Diyanet açıkladı: Fitre ve zekat kime, ne zaman, ne kadar verilir? - Sayfa 3

Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi uygun kabul edilmiştir.
 

314
Diyanet açıkladı: Fitre ve zekat kime, ne zaman, ne kadar verilir? - Sayfa 4

Fitre kime verilir?
Ramazan Bayramı'na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler. Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, 'artıcı' özellikte olması ve üzerinden 'bir kameri yıl' geçmiş olması gerekmez.

414